Sklenky cinknou o sebe a vinný obřad začíná. Oko svádí jiskra a barva, nos zase postupně se uvolňující vůně. A pak první kapky sklouznou po krásně tvarovaném kalichu sklenky přesně tam, kam mají – na jazyk. Ale jak na to, abychom si ten první i každý další doušek pořádně a náležitě užili? Tady je několik dobrých tipů a rad.
Foto: Gita Kalvodová, Topzine.cz
Víno podávané ve správné sklenici chutná mnohem lépe. Je nutné ovšem vědět, který tvar je pro různé typy vín ten pravý. Obecně i pro letošek v módě zůstávají velké sklenice, tenkostěnné, nebroušené a nebarvené, to abychom si mohli vychutnat barvu vína. Jsou také relativně vysoké (výška sklenice 15 cm, stopka 5 cm) a objemné. Moderní je i lehce hranatý tvar sklenic.
Výběr správné skleničky
Červené i bílé víno naléváme do sklenic tvarem podobných tulipánu. Bílé víno by ale mělo být servírováno ve štíhlejším provedení, vyzrálejší červené naopak v baňatější sklenici s mírně uzavřeným okrajem. Perlivá vína podávejte ve vyšších skleničkách typu flétna (také píšťala), které udržují dlouhodobé perlení. To je pro tyto nápoje charakteristické a je třeba ho zachovat. Naopak miskovitý tvar skleniček má opačný efekt, hodí se například pro Martini.
Růžové víno vynikne ve sklenici typu zvon, tedy dole užší a k okraji rozšířené. Můžeme v nich podávat vína, která se hodí k dezertům, nebo lehká ovocná vína. Pití z takové sklenice umožňuje zasáhnout všechny chuťové pohárky v ústech a umožní vínu plně vyniknout. Sladká a růžová vína se mohou pít ze sklenic s menším objemem a sklo může být i zdobeno, například ornamentem. Pokud doma nemáte sklenice typu zvon, pak můžete růžové víno podávat i ve sklenicích pro vína bílá. Prohřešku proti bontonu se tím rozhodně nedopustíte.
Foto: Gita Kalvodová, Topzine.cz
Portská a hodně sladká vína si ale přece jen zaslouží menší sklenici na vyšší stopce. Zcela odlišná jsou barikovaná bílá vína. Jejich bohaté aroma musí mít čas se rozvinout, nesmí rovnou udeřit do nosu. Proto vína školená v dřevěných sudech podáváme ve velkých kalichovitých sklenkách.
Se zcela zvláštním typem vinné sklenice se můžete setkat u odborníků. Sklenice je ve velikosti pro degustaci bílého vína, ale je úplně černá a neprůhledná, takže vůbec nevíte, co máte uvnitř. Nápovědu vám dá pouze vůně a pak chuť. Tato sklenice je určená skutečně jen pro degustatérskou špičku, která si troufne podle vůně a chuti a bez vizuálních vjemů přesně určit, jaké víno se ve sklenici nachází.
Jak servírovat víno
Ve vinotéce vám dobře poradili a vy jste si domů přinesli lahev lákavého vinného moku. Stačí ji jen otevřít a rozlít. Jak na to? Z lahve odstraníte obal hrdla odtrhovacím páskem a doprostřed korkové zátky zasunete vývrtku. Po odstranění zátky očistěte vnitřní i vnější část hrdla lahve ubrouskem a malé množství nalijte do své skleničky. Zkontrolujte, zda je víno v pořádku, a následně rozlévejte do ostatních skleniček. Víno nalévejte z pravé strany a skončete naléváním do své sklenky.
Vypadá to jednoduše, přesto může být servírování vína pro někoho oříškem. Málokdo je totiž tak šikovný, aby nevylil ani kapičku. Pomoci si můžete buď speciální zátkou – nálevkou na víno, nebo ubrouskem ovázaným okolo hrdla lahve. Efektivní je trik, který ovládají všichni profesionální číšníci. V závěru nalévání nadzvednou hrdlo lahve a jejím pootočením šikovně zabrání úniku kapek vína.
Víno je dobré zakoupit alespoň týden před konzumací, aby se stihlo zklidnit a usadit. A hodláte-li pít starší červené, pořiďte si dekantér, který víno správně provzdušní. Pro všechny, kteří toto slovo slyší poprvé, upřesníme, že dekantování vína znamená přelít jej z lahve do speciální otevřené nálevky. V té se oddělí usazeniny, víno se zároveň provzdušní, rozvine se jeho aroma a chuť. Ke stejnému účelu slouží i karafy, které mohou být zároveň krásným doplňkem.
Jak si víno vychutnat
Sklenici s vínem držte vždy za stopku nebo za patku, nikdy ne za tělo. Držet skleničku nahoře je vážným prohřeškem proti zvyklostem a žádný odborník ani dobrá společnost vám to neodpustí. Pro skutečné požitkáře a znalce není totiž nic horšího, než koukat na osahanou a upatlanou sklenici od všeho, co jste za večer snědli. V případě, že je nutné sklenici vyměnit, nebojte se požádat o novou a čistou. Nic tím nepokazíte, spíše naopak.
Sklenici naplňte jen po její nejširší části, tedy do třetiny, a kruhovitým pohybem pak sklenici tzv. zavíníte. Přičichněte a vychutnávejte aroma vinného moku. Na své si přijde i oko. Pokud sklenici s vínem nastavíte správně proti světlu, můžete vnímat jeho barvu a jiskření. Na řadě jsou chuťové buňky. Upijte malé množství vína a válejte jej na jazyku. Víno si tak na nejcitlivějším chuťovém orgánu najde ta správná místa, na kterých se může rozvinout podle své charakteristiky. Ve chvíli, kdy vnímáte všechny chuťové zvláštnosti podávané tekutiny, můžete polknout a je čas na další doušek.
Foto: Gita Kalvodová, Topzine.cz
Na závěr ještě pár slov o teplotě vína. Bílé víno podávejte při teplotě od 10 do 12 stupňů, mladé víno může být ještě chladnější – 7 až 10 stupňů. Růžové víno je nejchutnější při teplotě mezi 10 až 12 stupni. Lehká červená vína vám budou nejvíce chutnat s teplotou od 12 do 15 stupňů, těžší vína snesou i vyšší teplotu – od 16 do 18 stupňů. Šumivá vína podávejte při teplotě okolo 5 až 7 stupňů a perlivá vína jsou nejlepší mezi 8 až 10 stupni.
Dobrou chuť a na zdraví.