Největší vliv na konzumaci masa má jeho cena. Vegetariánské kampaně nefungují

Konzumace masa stoupá podle ceny
Zdroj: Pixabay

Poněvadž cena masa poklesla, ocitá se znovu hojně na talíři Američanů. Podle nedávné studie nizozemské banky Rabobank vzrostla loni spotřeba masa ve Spojených státech o pět procent. Jde o nejsilnější růst za posledních 40 roků, který má v příštích letech pokračovat. V roce 2014 přitom Američané snížili podle údajů ministerstva zemědělství konzumaci hovězího o 18 procent, vepřového o deset procent a drůbežího o 1,4 procenta. Píše o tom francouzský list Le Monde.

“Lidé jedli méně masa proto, že neměli dost prostředků, aby si ho kupovali, a nikoli proto, že by se starali o dopady jeho produkce na životní prostředí,” uvádí William Sawyer, autor zprávy Rabobank o spotřebě masa ve Spojených státech.

Ceny byly vysoké a nabídka omezená, ale v loňském roce cena hovězího klesla o 22 procent, vepřového o sedm procent a drůbežího o pět procent. Američané se tak vrátili ke dřívější vyšší spotřebě.

Hnutí proti konzumaci masa nebylo v zemi, kde se zrodilo, úspěšné. Akce na záchranu humrů vhazovaných zaživa do vroucí vody, protesty s mrtvým prasátkem v náručí nebo promítání záběrů natočených na jatkách neměly vliv na veřejnost, která se sice pohoršovala, ale nebyla přesvědčena.

Podle Katherine Martinkové, novinářky internetových stránek Treehugger, vegetariánky a stoupenkyně akce no meat day (jeden den bez masa), je mimořádně frustrující, že lidé toto poselství ignorovali. Žádné knihy, dokumentární filmy ani konference nefungovaly a spotřeba masa vzrostla.

Nezisková organizace bojující za práva zvířat ve světě PETA založená ve Spojených státech nebo L214 ve Francii prosazují ochranu životního prostředí a zdraví, lepší využívání zdrojů, ochranu zvířat a zlepšení podmínek jejich chovu a usmrcování. Zdůrazňují, že zvíře je rovno člověku, že jeho usmrcení se rovná vraždě a že je třeba zakázat chov a využívání zvířat. To všechno však neodstraňuje problém nadměrné konzumace masa a podmínky jeho produkce.

V roce 1950 se ve světě snědlo 45 milionů tun masa, dnes to je už 300 milionů tun a odhaduje se, že v roce 2050 to bude 500 milionů tun. Spotřeba se sice stabilizovala v nejvyspělejších zemích (západní Evropa, Severní Amerika, Japonsko), ale v rozvíjejících se zemích (Indie, Čína, Jihoafrická republika) se spotřeba zvyšuje. Zakázat konzumaci masa by bylo bláhové. Naopak je možné nabídnout jinou variantu: jíst méně masa, ale lepší kvality.

Vrátit se k farmářství, zastavit monokultury genově upravené kukuřice či sóji, přestat používat pesticidy, vyžadovat přísná pravidla pro chov a usmrcování zvířat a platit producentům masa správnou cenu jsou opatření, jak zvýšit kvalitu roštěnce a skopového ragú. Ostatně je na spotřebiteli, aby jeho konzumace masa byla vyvážená, aby jedl ryby, zeleninu, ovoce, chléb, sýr a aby v jeho jídelníčku zaujímaly tuky, cukr a sůl správné místo, tak aby jeho strava byla pestrá a aby z ní měl potěšení.

Autor ČTK

Ohodnoťte tento článek

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Buďte první, kdo okomentuje tento článek!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*