Nejšílenější muzea potravinového světa. Omrkněte polévky nebo mrkev

FOTO: Currywurst museum
Stánek s klobáskami v berlínském muzeu si můžete prohlédnout i zevnitř. Zdroj: currywurstmuseum.de

OBR: Virtuální muzeum mrkveLidé sbírají nejroztodivnější předměty. Snad každý měl skromnou sbírku obalů od žvýkaček či čokolád. Následující muzea mají ve sbírkách spousty pokladů a všechny souvisí s jídlem a pitím nejrůznějšího druhu.

OBR: Muzeum Momofuka Anda
Instantní nudlová polévka od A až do Z v muzeu Momofuka Anda. Zdroj: japaflix.com

Jídlo je důležitou součástí lidské kultury. Točí se okolo něho každodenní život, množství specialistů na všechny aspekty stravy a není proto divu, že se dostalo také do muzea. Své muzeum mají nejen kultovní speciality, ale také zcela běžné produkty, bez nichž si nedokážeme představit svůj den.

Muzeum nudlových polévek Momofuka Anda, Ósaka, Japonsko

OBR: Muzeum nudlových polévek
Tunel v muzeu nudlových polévek je časovou řadou polévek na celém světě. Zdroj: ocf.berkeley.ed

Vynálezce instantní nudlové polévky Momofuku Ando postavil svému výrobku muzeum, kde se dozvíte nejen mnohé o jeho vlastním životě, ale také o vývoji výroby nudlové polévky. Na objednání si můžete dokonce její výrobu vyzkoušet. Toto muzeum později získalo dvojče – Muzeum kelímkové polévky v Yokohamě.

Muzeum kultury chleba, Ulm, Německo

OBR: Museum der Brotkultur Ulm
Expozice v Ulmu představuje i umělecká díla, na nichž je chléb vyobrazen. Zdroj: museum.brotkultur.de

Nezaměnitelné místo chleba v evropské kultuře dokumentuje muzeum v Ulmu. 700 exponátů ve stálé expozici návštěvníkovi předvede suroviny, výrobu, ale i kulturní souvislosti základní potraviny středoevropana. Předměty se vztahem k chlebu začal sbírat Willy Eiselen, majitel továrny na slad, spolu se svým synem Hermanem v roce 1952. Muzeum chleba založil už o tři roky později. V roce 2002 byl název rozšířen na Muzeum chlebové kultury. Muzeum sbírá mimo jiné i umělecká díla tematizující či zobrazující chléb.

Muzeum mrkve

OBR: Virtuální muzeum mrkve
Ve virtuálním muzeu je barevnosti mrkve věnován obsažný oddíl. Zdroj: carrotmuseum.co.uk

Zde se dozvíte o mrkvi skutečně všechno. Od historie přes nutriční hodnotu, barevnost, najdete zde mnoho vyobrazení mrkve z různých dob, uvidíte všemožné druhy a tvary mrkví. Toto muzeum však není skutečné, je pouze internetové. Kdybyste na návštěvě skutečného muzea trvali, najdete je v Belgii. Podle autora internetového muzea budete zklamáni. Možná bude pro ilustraci nespočetných faktů stačit domácí událost – pravidelné říjnové slavnosti mrkve ve Zlivi u Českých Budějovic.

Muzeum slánek a pepřenek, Gattlinburg, USA

OBR: muzeum slanek a pepřenek
Museum v Gattlinburgu bylo otevřeno v roce 2005. Zdroj: saltandpeppershakers.com

Historie tohoto muzea začala tím, že v domě Andrey Ludden nebyl jediný mlýnek na pepř, který by fungoval. Zprvu bylo obcházení bleších trhů a hledání slánek a pepřenek koníčkem, později se pro archeoložku stal cestou k poznání lidské kultury. Nashromáždila jich 1500 kusů a sbírku nadále rozšiřuje: „I po tolika letech vždy narazíme na nějakou, kterou jsme nikdy neviděli.“ říká Andrea.

Absintherie, Praha, ČR

OBR: Absintherie v Praze
V pražském muzeu si můžete dát třeba absinthový koktejl. Zdroj: absintheriecz.

V tomto muzeu si prohlédnete mnoho druhů absinthu, z nichž některé můžete ochutnat nebo si dokonce koupit. Ale to není všechno. V absintherii je vystaveno také nádobí na absinth – lžičky, fontány, kapátka a tiskoviny, které jsou se zelenou vílou spojené.

Klobáskové muzeum, Berlín, Německo

FOTO: Currywurst museum
Stánek s klobáskami v berlínském muzeu si můžete prohlédnout i zevnitř. Zdroj: currywurstmuseum.de

Kultovní fastfoodová klobáska Currywurst, tedy klobása s kečupovou omáčkou, do níž je přimíchána směs koření s kari v čele, si své muzeum zasloužila tím, že je servírována osmsetmilionkrát ročně. Currywurst museum se chlubí tím, že je zážitkem pro všechny smysly. Nabídne prohlídku klobásového stánku z odvrácené strany, „databanku koření“ k očichání a klobásku k ochutnání. Pro děti je tu instalována hravá expozice ve výšce jejich očí.

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Veronika Skopalová
Narodila se v Moravské Třebové. Vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu v Turnově a absolvovala studium dějin umění na Filozofické fakultě Karlovy Univerzity v Praze. Redaktorkou rubriky Umění magazínu Topzine.cz je od ledna 2012.

Buďte první, kdo okomentuje tento článek!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*