×
TOPZINE.cz

Nejprestižnější barmanská soutěž v Čechách – GRAND PRIX CBA + Exkluzivní recepty na drinky!

Roman UhlířV rámci konference České barmanské asociace se konala 13. března bezesporu nejprestižnější barmanská soutěž v Čechách, Bohemia Sekt Cocktail Competition – GRAND PRIX CBA 2010. Do soutěže jmenovali prezident a prezidium CBA patnáct nejvýznamnějších osobností barové scény, kteří se utkali s barmanskou elitou ze zahraničí.

Soutěže se zúčastnila taková zvučná jména jako je Michael Tretter, majitel slavného Tretter´s baru, který okouzlil diváky zejména při míchání shakeru za hlavou.

Michael Tretter
Michael Tretter , Zdroj: David Röhrich, Topzine.cz

Receptura koktejlu, se kterým Tretter soutěžil:

ABSOLUT KORI
Typ drinku: Fancy drink
Složení:
5 ks pomelo
koriander tři snítky
3 cl vodka Absolut
1 cl citron fresh
1.5 cl monin sirup bitter
2 cl sekt brut
Ozdoba: koriander, žilien citron
Způsob výroby: příprava přímo ve skle na ledovou tříšť

Šéfbarman Skyy baru Cloud 9, hotelu Hilton Prague, majitel barmanské školy a vítěz několika mezinárodních soutěží Roman Uhlíř, jako vždy exceloval rychlostí přípravy, na snímku níže můžeme vidět, jak míchá rovnou dva shakery najednou. V kategorii „C“ koktejlů z Bacardi vyhrál právě Roman Uhlíř se svým short drinkem nazvaným Raspberry time.

Roman Uhlíř při přípravě koktejlu Raspberry Time
Roman Uhlíř při přípravě koktejlu Raspberry Time, Foto: David Röhrich, Topzine.cz

RASPBERRY TIME
Složení:
2 cl Bacardi 8Y
2 cl Chambord
0,5 cl Malinový sirup Monin
5 KS Čerstvých malin
TOP / 1 DCL / Bohemia sekt rosé
Ozdoba: 3 KS malin + máta
Způsob výroby: shaker

Majitel světoznámého Bugsy´s baru Václav Vojíř se aktivního soutěžení účastnil naposledy před dvanácti lety na Kubě, právě proto svůj soutěžní koktejl pojmenoval 12 years later a všechny přihlížející fascinoval zejména svými ozdobami, které nechal zamrznout do ledových koulí a vložil do sklenice.

Ledové koule
Ledové ozdoby, Foto: David Röhrich, Topzine.cz

12 YEARS LATER
Typ drinku: After dinner cocktail
Složení:
Finlandia vodka 3cl
Bohemia Prestige demi 3 cl
Javorový sirup 1cl
Čerstvý ananas 40g
Hřebíček 4ks
Kardamom 3ks
Ozdoba: ozdoba
Způsob výroby: mudler – shaker – double strain

Na soutěži nemohl chybět ani úřadující Mistr světa 2009, kterým je Vlado Baňák ze Slovenska. Na něj byla upínána velká pozornost, bohužel žádné ocenění si tentokrát neodnesl. Avšak již samotná účast na této soutěži je velice prestižní událostí, která je umožněna jen těm nejlepším z nejlepších.

Vlado Baňák, Mistr světa 2009
Vlado Baňák - Mistr světa 2009, Foto: David Röhrich, Topzine.cz


Prezident CBA říká: Věřím, že se prestiž udělení nominace pro GRAND PRIX CBA stane motivací pro další a další barmany, kteří budou při dosažení potřebného věku brát účast jako vyznamenání svých barmanských kvalit a počinů v barmanské oblasti.“

Jedinou ženou tohoto klání byla úspěšná Šárka Janová, která se pyšní titulem 2. vicemistr světa IBA 2009, nedala se zaskočit svými mužskými soupeři ani moderátorem, který účastníkům nic neulehčil a se svým fancy drinkem na bázi becherovky vyhrála ve své kategorii.

Šárka Janová
Šárka Janová, Foto: David Röhrich, Topzine.cz

REVENGE ANGEL
Složení:
cca 40 g Maliny
2 cl Becherovka
1 cl Havana Club anejo Especial
2 cl Karamelový sirup, Monin
1 cl Pomerančový fresh
cca 3 cl Bohemia sekt Rosé demi sec
Ozdoba: zástřik pomerančovou kůrou, ovocný závěs
Způsob výroby: mixér

Další úspěchy Šárky Janové:
3. místo World Cocktail Competition 2009
2. místo Ron Barcello cup 2008
2. místo Barman roku 2006 a 2007
3. místo Barman roku 2008
1. místo Grand prix CBA 2009

Absolutním vítězem BOHEMIA SEKT COCKTAIL COMPETITION – GRAND PRIX CBA 2010 se stal Mario Hofferer z Rakouska s absolutním počtem bodů 267.

Mario Hofferer2
Vítěz soutěže, Foto: David Röhrich, Topzine.cz

Vítězné koktejly:

Bleeding Love
Typ drinku: After Dinner
Složení:
2cl Vodka Finlandia
3cl Lychee Monin Liqueur
2cl Cherry Blossom Sirup Monin
2cl Sparkling Wine Bohemia sekt
Ozdoba: Ribiesel, Flower, Sugar, Orange Twist
Způsob výroby: Mixing Glas

Summer Love 2010
Typ drinku: Fancy drink
Složení:
2 cl Vodka Finlandia
2,5 cl Cherry Blossom Sirup Monin
3,5 cl Manzana verde Monin Liqueur
6cl Pineapple juice Coca-Cola
1cl Limettensaft fresh
2cl Sparkling Wine Bohemia sekt
Ozdoba: green Apple, Physalis, Mint, Sugar, Orange Twist
Způsob výroby: Shaker

Mario získal body jednak u jakostní komise, která byla složena z prezidentů zahraničních barmanských asociací I.B.A. pod vedením Generálního rozhodčího CBA Miroslave Černíka. Hodnotil se vzhled, vůně, chuť a celkový dojem z koktejlu. U technické komise složené z významných osobností. Jmenujme zejména Karla Zapalače, mistra světa v technice.

Mario Hofferer - Absolutní vítěz Grand Prix CBA
Mario Hofferer - Absolutní vítěz Grand Prix CBA, Foto: David Röhrich, Topzine.cz

Tato komise, kterou řídil GR CBA Jiří Batoň hodnotila práci barmana při přípravě koktejlu, např. prezentaci lahví, práci s ledem a barovými pomůckami, odstranění přebytečné vody, dávkování, ale i časový limit, který byl 12min (6+6 min ne přípravu 10 porcí koktejlů). Někteří barmani ve snaze připravit nevídané koktejly zvolili obtížnější metody přípravy a měli s dodržením časového limitu problémy. Vše podtrhoval i fakt, že řada těchto významných barmanů se soutěžení aktivně nevěnuje již mnoho let, a tak nervozita na některých soutěžících byla zřetelná. Přeci jen byla v sázce tak trochu i jejich prestiž.

Výsledková listina
Výsledková listina

Celý večer pak završila přehlídka exhibičního flairu, což je moderní freestylová odnož barmanství. Lahve a shakery tak létaly vzduchem, své umění předvedl i Barman roku 2008 v kategorii flair. V exhibici se představil také dvojnásobný mistr světa Alexander Rodoman z Moskvy.

Tandem flair v podání REPRESENT FLAIR TEAM CBA
Tandem flair v podání REPRESENT FLAIR TEAM CBA, Foto: David Röhrich, Topzine.cz

Receptura koktejlu, se kterým Tretter soutěžil:

ABSOLUT KORI

Typ drinku: Fancy drink


Složení:
5 ks pomelo

koriander tři snítky

3 cl vodka Absolut

1 cl citron fresh

1.5 cl monin sirup bitter

2 cl sekt brut


Ozdoba: koriander, žilien citron

Způsob výroby: příprava přímo ve skle na ledovou tříšť



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..