Menu
TOPZINE.cz

Nejoblíbenější svátky jídla v Brně + exkluzivní recept na bramborák!

vanocni-trhy-1Ani Velikonoce a už zdaleka ne nějaký nově zavedený Halloween, dokonce ani vlastní svátky a narozeniny, či u zamilovaných oblíbený Valentýn, ne, žádný z těchto významných dnů se u nás neslaví tak horlivě a tak žravě jako právě Vánoce.

Vánoční trhy na Náměstí Svobody, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Vánoční trhy na Náměstí Svobody, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Nikomu asi neuniklo, že stylová výzdoba, akční nabídky a magické slevy se v obchodech v souvislosti s časem vánočním objevují už někdy v říjnu. Pro někoho je to brzy, pro jiné tak akorát, aby do správné atmosféry naskočili a stihli si v rozumném předstihu nakoupit dárky.

Od začátku prosince se ale v Brně děje ještě něco kouzelného. Totiž vánoční trhy. Ty sice jistě pořádá i mnoho jiných měst, ale pro zdejší obyvatele jsou právě tyhle ty nejdůležitější. Sem si chodí dát něco dobrého na zub a tady nadávají na davy lidí, když potřebují projít některou se zaplněných ulic.

Tradiční trhy se už leta letoucí zjevují na Náměstí Svobody. Posledních pár let zde bohužel opět jezdí i šaliny, takže je to trochu o život, ale zdá se, že i na to si návštěvníci zvykli. Naopak velkým krokem vpřed je snaha vymýtit odtud stánky s podřadným oblečením, ponožkami za desetikorunu a podobnými netematickými záležitostmi. (Nic proti nim, ale všichni víme kam pro ně, tak proč jimi ubírat na vánočnosti…)

Uzené a nakládané sýry na Svoboďáku, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Uzené a nakládané sýry na Svoboďáku, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

A tak letos na Svoboďáku krom vařeček, svíček, mýdel a vonných solí do koupele najdete především jídlo. Mimo velmi populární medoviny si tu tak můžete stoupnout ke stolečku s klobáskou, či bramborákem. Výběr je samozřejmě mnohem větší, ale na to už si musíte vyrazit na špacír sami. Prodávající jsou dobře naladění, i když lehce omrzlí a vždy vám jídlo připraví s veselým proslovem a přáním dobré chuti.

Krom tradičních rychlých občerstvení vánočních trhů zde narazíte i na prapodivné těstové špalíčky, které si můžete namáčet do horké čokolády, sekaný turecký med, či famozní kokosový kmen. Jednoduše nezdravosti kam se jen podíváte!

Tento rok ale žravá procházka nekončí tady, na Náměstí Svobody u výčepu svařáku. Poprvé se pořádají trhy i na Zelném trhu, a to až do 23. prosince.

Vánoční trhy na Zelném trhu, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Vánoční trhy na Zelném trhu, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Tyto trhy se nesou v duchu první republiky a řemeslníky a umělci se to zde jen hemží. Na menším pódiu k dobré náladě vyhrává živá hudba a písničkáři se zde střídají jako na běžícím pásu.

Narozdíl od Náměstí svobody zde panuje jakýsi lehce ospalý poklid a více přátelská atmosféra. Možná tento jev umocňují dobové kostýmy a nápisy na stáncích, nebo snad nekýčovitý sortiment a vůně čerstvě upečených trdelníků.

Ač se nabídka jídla nijak moc neliší od trhu o pár ulic dál, chutná tady o něco lépe. Snad je to historičtějším okolím, či faktem, že tradice táhnou spíše klidnější vrstvy návštěvníků.

Pokud se vám ale nechce za bužírováním vydávat až do Brna, můžete si udělat pravý vánoční bramborák snadno doma!

Široká nabídka bramborových produktů, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Široká nabídka bramborových produktů, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Budete potřebovat:

8 středně velkých brambor nastrouhaných najemno (nebo nahrubo, pokud jste tak zvyklí)
špetku pepře
6 vrchovatých lžic hladké mouky
5 lžic mléka
6 utřených stroužků česneku
2 rovné lžičky majoránky
3 vejce (bez skořápek prosím…)
1 rovná lžíce soli (lžíce = polévková lžíce)
olej na smažení (je-li libo i sádlo)

Vše smícháte ve větší míse dohromady, do těsta přidáte trošku strouhanky a smažíte dozlatova přesně takové bramboráčky, jaké máte rádi. Tlusté, tenké, tekutější, tužší. Buď můžete ředit mlékem, nebo zahušťovat strouhankou a moukou, abyste docílili ideální konzistence dle vašich představ.

Dobrou chuť a pěkný vánoční čas!

www.tradicnivanoce.cz a www.vanocenazelnaku.cz

ADRESA:

Brno – Náměstí Svobody

Brno – Zelný trh

PROVOZNÍ DOBA:

Náměstí Svobody: 27.11.-24.12.2009

Zelný trh: 27.11.-23.12.2009

TIP NA JÍDLO: Bramborák, cena kolem 30,-

TIP NA PITÍ: Mošt, asi 25,-

HODNOCENÍ: 4****

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Nejoblíbenější svátky jídla v Brně + exkluzivní recept na bramborák!