Menu
TOPZINE.cz
Cestování

Mrtvé moře: Když je sůl nad zlato…

Samcová Jana

Samcová Jana

19. 6. 2010

Mrtvé moře má statut jednoho z nejslanějších jezer na planetě Zemi. Moře proto, že obsahuje sůl a Mrtvé proto, že kvůli své vysoké salinitě (= množství soli) je prakticky vyloučen jakýkoli život pod jeho hladinou. Díky vysokému množství minerálů je Mrtvé moře vyhledávanou oázou zdraví, která však závratným tempem vysychá.

Léčivé účinky Mrtvého moře jsou známy po staletí. Vysoký podíl soli (33,7 %) a tím i minerálů a stopových prvků činí z jezera elixír zdraví, za nímž lidé neváhají procestovat půl planety. Salinita Mrtvého moře je 10x větší než salinita moře Středozemního, prostředí tudíž není vhodné pro živočichy. V takové koncentraci soli jednoduše nepřežijí. Ve slaném koktejlu si hoví jen zhruba 11 druhů mikroorganismů – baktérií.

Mrtvé moře vyléčí i neduhy, na kterými lékaři lámají hůl

Vysoké procento minerálů má blahodárný účinek na lidský organismus – léčí kožní potíže (lupénka, akné, ekzémy), revmatické a respirační problémy (astma, alergie), poruchy metabolismu, podporuje obnovu buněk a prospívá celkové regeneraci. Výrazná podmořská výška  (400 m pod mořem) dala vzniknout další vrstvě atmosféry, která zachycuje UV paprsky a soustředí větší množství kyslíku. Nelze se tedy tak snadno spálit sluncem a i dýchání je zde pro mnohé astmatiky znatelně snazší.

Mrtvé moře, Foto: Jana Samcová, Topzine.cz

V Mrtvém moři se rozhodně neutopíte

Mrtvé moře je oblíbené i pro svou unikátní hustotu. Velké množství soli vodu citelně zhušťuje, je to jako kdybyste se koupali v rostlinném oleji. S tím souvisí i výrazně zhoršená možnost se potopit. Je-li obecně známo, že sůl nadnáší, tak v Mrtvém moři to platí dvojnásob. Nepotopíte se, ani kdybyste stokrát chtěli. Klidně si můžete na hladinu sednout a rozevřít noviny, určitě je nenamočíte. Má to jednu nespornou výhodu – ušetříte na matracích a nafukovacích křidélkách pro děti.

Pokud byste chtěli Mrtvé moře ochutnat, pořádně obrňte své chuťové buňky. Komu je nepříjemná slaná chuť moře obyčejného, měl by zkoušet okoštovat Mrtvé moře jen na vlastní nebezpečí. Neuvěřitelně slaná chuť se v nanosekundě mění v nepříjemnou hořkost a sůl se na dlouhou dobu stává paralyzérem všech chuťových pohárků. Dobrou hodinu po ochutnání vám ke spravení chuti nepomůžou ani dva litry coca coly.

Sůl, sůl a zase jenom sůl… Nebo raději bahno?

Jezero je vhodné i pro neplavce, ale k běžnému koupání se nehodí. Pokožka, která není na takový přísun minerálů zvyklá, může už po dvaceti minutách nepříjemně rudnout. Podráždění solí pak nebývá nic příjemného. Sůl je opravdu všude, máte-li dojem, že se procházíte po písčité pláži, opak je pravdou. Pod nohama se vám míhá jen a pouze sůl. Na mnohých místech je sůl i zkrystalizovaná, můžete si ji jako suvenýr odvézt s sebou domů.

Vhodnou alternativou léčby může být bahenní zábal, který má stejně jako slaná voda nebývalé zdravotní účinky. Tlumí bolest, napomáhá relaxaci a uklidňuje nervy. I bahno je ovšem slané.

Zkrystalizovaná sůl, Foto: Jana Samcová, Topzine.cz

Na pobřeží Mrtvého moře se nachází komplex hotelů, kam turisté přijíždějí se svými zdravotními problémy. Jde v podstatě o luxusní lázně s možností koupě rozličných kosmetických výrobků obsahujících sůl z Mrtvého moře. Resorty jsou jedinou známkou civilizace, jinak je pobřeží pusté a skalnaté, ostatně jak africko-asijské podnebí určuje.

Mrtvé moře se nachází mezi Izraelem a Jordánskem a provází ho řada nej. Kromě toho, že je jedním z nejslanějších jezer na světě, je také nejníže položenou vodní plochou na Zemi. Jeho podmořská výška dosahuje kolem 400 metrů pod hladinou moře. Rozloha jezera se pohybuje okolo 1050 kilometrů čtverečních, ovšem toto číslo se rok od roku snižuje.

Mrtvé moře, Foto: Jana Samcová, Topzine.cz

Do roku 2050 může Mrtvé moře zcela vyschnout

Jezero je bezodtoké a jeho jediným přísunem vody je kromě nízkých srážek řeka Jordán. Voda je ale uměle zadržována v řece v Galilejském jezeře, což znamená, že do Mrtvého moře neproudí takřka nic. Téměř až pouštní klima způsobuje nadměrné vypařování vody, které má za následek rychlý úbytek vodní plochy. Ročně hladina klesá bezmála o jeden metr. Pokud se nepodaří tempo vysychání zmírnit a nevyřeší se nový přítok vody do jezera, mohlo by Mrtvé moře do roku 2050 úplně zmizet z povrchu zemského.

Zachránit tento ojedinělý zdroj zdraví by mohl plánovaný 180 kilometrů dlouhý kanál, který by přiváděl do jezera vodu z Rudého moře. Tento záměr ale sužuje vysoké riziko poškození celého ekosystému.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Mrtvé moře: Když je sůl nad zlato…