Menu
TOPZINE.cz
Studium VŠ

Menzy: Svíčková i studené brambory

Redakce

Redakce

5. 10. 2010

Jíst, či nejíst, to je to, oč tu běží. Přemítal by dnešní Hamlet před vstupem do vysokoškolské jídelny neboli menzy. Přestože paní kuchařky usilují o přípravu chutných jídel, jejich snaha se ne vždy setká s patřičnou odezvou. Studenti dají kolikrát přednost meníčku a nebo bagetě.

Studenti v menze na Právnické fakultě Masarykovy univerzity. Zdroj: skm.muni.cz

Ke každé správné univerzitě patří pořádná menza. Některé větší školy jich provozují dokonce více, aby se studenti nemuseli na oběd plahočit přes půl města. Například Karlova univerzita jich zřídila v Praze hned jedenáct. Je o ně ale mezi studenty zájem? Otázka jistě sporná a názory různé. Menzy totiž nelze strkat do jednoho pytle. V některých se studenti opravdu dobře nají, jinde ale dostanou jen smažený sýr a skoro syrové hranolky.

Obědy v některých menzách, kde dominují právě smažená jídla, se setkávají ze strany studentů se značnou kritikou. „V menzách jím nerad. Jídlo není dobré, většinou nezdravé, těžké a překořeněné. Jednou se mi dokonce stalo, že jsem po jídle z menzy zvracel,“ uvedl student Masarykovy univerzity Michael Kalábek.

Menzy se snaží studentům zavděčit a některé z nich umožňují i objednávání jídel přes internet, aby si studenti byli jistí, že na ně zbude jídlo, o které mají zájem. Jinde zase otevřeli pro studenty třeba pizzerie. „Na Kolejní máme super pizzerku. Mají několik druhů pizzy a jsou opravdu dobré,“ podotkl student Vysokého učení technického (VUT) Petr Vašina. Pizzerii, která vzbudila kladný ohlas, otevřela i Masarykova univerzita. „Často a rád chodím právě jenom na pizzu do Nostry,“ pochválil Michael Kalábek zmíněnou pizzerii. Menzy se také snaží nabídnout studentům denně kromě normálních jídel i jedno jídlo sladké a jedno bezmasé, aby si na svou přišli všichni jejich strávníci.

Pizzerie Nostra při Masarykově univerzitě. Zdroj: skm.muni.cz

Menza vs. meníčko aneb vyplatí se to vůbec?

Pro studenty hraje při výběru jídla velkou roli i jeho cena. Za hlavní chod zaplatí v menze většinou kolem 35 korun. Pokud chtějí ještě polévku, salát, moučník či nějaký nápoj, musí si připlatit, a to průměrně 10 korun za každou z uvedených věcí. Podtrženo sečteno v menze dostanou studenti normální oběd se vším všudy zhruba za 65 korun.

Nejlevnější meníčka se tak dají pořídit pouze asi o 10 korun dráž. „Mockrát jsem v menze nebyla. Raději zajdu na nějaký normální oběd do restaurace. Meníčka mají dneska všude, jsou docela levná a porce jsou větší než v menzách. Platím za ně kolem 80 korun. Když se mi nechce na meníčko, tak si raději koupím někde bagetu,“ přiblížila studentka Mendelovy univerzity Jana Laštůvková.

Talíř

Studenti jedící v menzách mají oproti meníčkám většinou na výběr  z většího počtu jídel. Restaurace nabízí na obědové menu standardně tři jídla (pravda, někdy více), v menze si studenti mohou vybrat i z více jak pěti jídel (pravda, někdy méně). Například v menzách Masarykovy univerzity si studenti mohou dát po skončení doby vydávání obědů i tzv. minutky, do kterých sice spadají převážně smažená jídla a steaky, ale na výběr mají až deset variací. Počet připravovaných jídel navyšuje i Karlova univerzita.

Studenti na kolejích a privátech jedí v menzách rádi

Možnost, jak se relativně levně a dobře najíst, skýtají menzy pro studenty bydlící na kolejích a na privátech, kteří by si jinak museli denně sami vařit. „Bydlel jsem v Brně na koleji a do menzy jsem chodil minimálně dvakrát denně, a to na obědy a na večeře a někdy i jindy během dne. Prostě vždycky, když jsem měl hlad. Za celou dobu studia jsem nemusel vařit skoro nic a vyhovovalo mi to,“ uvedl bývalý student VUT Jurko Ščamba.

Bufet

Jídelny základních a středních škol soutěží každoročně o nejlepší jídelnu. Jejich kvalitu posuzuje odborná komise a žáci tak vědí, jak si jejich škola v porovnání s ostatními vede. Kvalitu a úroveň menz však mohou posuzovat pouze sami studenti. Jakým směrem se bude vysokoškolské stravování dále ubírat a zda menzy rozšíří svoji nabídku jídel, či naopak, tak závisí pouze na zájmu jejich strávníků, tedy převážně právě na studentech.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Menzy: Svíčková i studené brambory