×
TOPZINE.cz

Med: Sladké pokušení

Med – zlatavá barva a sladkost nad sladkosti. Pro někoho běžné sladidlo v kuchyni, pro někoho obava. Zkáza zubů anebo nepostradatelná výživa, kterou bychom měli zařadit do jídelníčku? Není nikdo, kdo by tuto sladkost neznal nebo jí snad pohrdal. Odkud pochází? K čemu je vlastně dobrý?

Foto: Barbora Bednaříková, Topzine.cz

Medů, jak jistě víte, může být více druhů. Nejznámější je asi med, který produkují včely. Dále existují medy, které vyrábí jiné druhy hmyzu a nakonec pampeliškový med. U medu je důležitý obsah vody. Většinou to bývá 16% – 18%, kdy se med (tekutý) nekazí.

Včelí med je prakticky směs zahuštěných sladkých šťáv (nektarů z květů) a včelích výměšků. Nejen, že ho užívají lidé, ale i pro včelky je to strava bohatá na energii. Vyrobí ho až několik set kilogramů za rok, což se zdá až neuvěřitelné. Stomatologové nejsou zrovna nadšení, když se ve vašem jídelníčku často objevuje med, ale kdo má zdravé zuby, nemusí se ničeho bát. Med obsahuje převážně cukry např. fruktózu, glukózu, sacharózu apod. Poté je tam již zmiňovaných 16% – 18% vody a minimální procento popela (jen pro zajímavost je to asi 0,17%).

Pampeliškový med, Foto: Veronika Tomášová, Topzine.cz

Med a jeho léčivé účinky

Už pár tisíc let se med používá jako antibiotikum. Při dlouhodobém užívání má velice pozitivní účinky na člověka v jakémkoli věku. Med obsahuje mnoho antioxidantů, díky nimž pomalu vymizí stres z organismu a které zmenšují riziko rakoviny tlustého střeva, zlepšují trávení a výrazně snižují cholesterol.

Med má nejenom vnitřní blahodárné účinky, ale také vnější. Léčí různé vředy, rány, popáleniny, otoky a jizvy, které pak lze klidně obvázat bavlněným obvazem, protože med zabraňuje jeho přilepení na rány. Pokud uslyšíte, že med pomáhá proti alergii (na pyl apod.), je to víceméně nesmysl, protože včelí med je tvořen právě z těchto látek. Med může být pro někoho  silným alergenem! V malých dávkách však může stimulovat imunitu a působit na podobném principu jako vakcíny pro alergiky složené z malého množství alergenu, na který si tělo pacienta postupně přivyká.

Včelí produkty

Slovanská medicína objevila včelí tmel tzv. propolis, který je také výborným lékem (i jako prevence) na různé lidské neduhy. Včelky jej hromadí na svých končetinách. Je to lepkavá, zpočátku tekutá hmota a po použití tuhne. Včely jej používají ke slepování např. plástů nebo k mumifikaci uhynulých živočichů, z čehož lidé vyvodili blahodárné účinky na zahnívající rány. Propolis je velmi cenné antiseptikum, má nejen antibakteriální, ale také protiplísňové účinky. Propolisová tinktura, která se vyrábí louhování propolisu v lihu,  se používá především na záněty všeho druhu, jak vnější, tak  i vnitřní. Léčí a dezinfikuje rány na pokožce, pomáhá při hmyzím bodnutí, dezinfikuje ranku po klíštěti, také léči plísně a mykózy. V ústech hojí nejrůznější boláky, vřídky a afty, pomáhá také při bolesti a zánětech zubů. Propolis se také přidává do zubních past k dezinfekci ústní dutiny.

Propolis, Zdroj: commons.wikimedia.org

Při chřipkových onemocněních a bolestech v krku je dobré užívat pár kapek tinktury na kostce cukru nebo propolisvou tinkturou kloktat. Můžeme si dát i malého panáčka propolisového likéru nebo medoviny, ale nic se nemá přehánět. Propolis je velmi silný lék, který může ve větších dávkách způsobit nejen průjem, ale také silnou alergickou reakci. Pro osoby alergické na med a včelí produkty je absolutně nevhodný!

Dále existuje tzv. mateří kašička, která je rovněž včelí výrobek a živí se jí samotná včelí královna, která díky ní přežije více než 5 let a dokáže naklást až 2000 vajíček (o hmotnosti jakou má ona sama) během 24 hodin. Tato kašička je jediným přírodním zdrojem cholinacetátu, obsahuje spoustu vitaminů A, B, C, D, E a také cenných aminokyselin a enzymů. Působí pozitivně na astma, klouby, zlomeniny, léčí játra a slinivku,  stimuluje imunitní systém, celkově harmonizuje a omlazuje organismus. Ženy ji užívají také v době klimakteria kvůli obsahu fytoestrogenů. Mateří kašičku užíváme ve velmi malém množství a pokud máme alergii na  pyl nebo včelí bodnutí, raději se ji vyhněme.

Foto: Veronika Tomášová, Topzine.cz

Recept na pampeliškový med

Pampeliškový med (který jsme nedávno vařili doma) je co se týče výroby velice jednoduchý. Na zhruba 8 skleniček na zavařování je potřeba 400 pampelišek, 2 litry vody a 2 nakrájené citróny. Celou směs povaříme asi půl hodiny na středním ohni. Necháme 24 hodin odstát, poté přecedíme přes plátno (např. utěrku) a vyždímáme do sucha. Do vzniklé šťávy nasypeme 2 kg cukru a mícháme dokud se nerozpustí. Potom vaříme do zhoustnutí na mírném ohni (asi 2 – 4 hodiny). Nakonec nalijeme šťávu do zavařovacích skleniček a zavařujeme aspoň 5 minut kvůli utěsnění víčka. Pokud jste zastáncem opravdu zdravé výživy, je možné do směsi pampelišek a citrónu přidat také kopřivy nebo jiné bylinky. Nic tím nezkazíte, ale nezapomeňte, že všeho moc škodí.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..