Menu
TOPZINE.cz
Zdraví a sex

Máme se bát jíst okurky?

Redakce

Redakce

5. 6. 2011

FOTO: Salátová okurkaMilý zdravožrouti, Českou republikou hýbe poslední dva týdny strach z nemoci z tzv. španělských okurek. Odbyt okurek prudce klesá. Lidé si v restauracích nedávají saláty. V Evropě už je 18 obětí (17 v Německu, 1 ve Švédsku). Je důvod k panice?

FOTO: Salátová okurka

Jsou okurky nevinně vypadajícím zabijákem?, Zdroj: sxc.hu

Projevy nemoci

Hlavním příznakem je nutivý krvácivý průjem. Objevuje se i zvracení, zvýšená teplota nebo bolesti břicha. Pokud u sebe začnete tyto symptomy pozorovat, vyhledejte lékaře. V nejhorším případě může dojít i k akutnímu selhání ledvin, které má za následek smrt.

Odkud nákaza přišla

Za hlavní podezřelé je udáváno Německo a Španělsko, kteří si vinu přehazují jako horký brambor. Španělé tvrdí, že na nich vina rozhodně neleží. Pro tuto variantu hovoří fakt, že ze Španělska se prozatím nikdo nenakazil. Ani Německo se k přiznání odpovědnosti nemá, a proto je jisté prozatím jen jedno. Nákaza nepochází přímo z okurek. Byla na nich sice objevena bakterie EHEC, ale ne její toxická zabijácká varianta. Vyvstalo podezření, že zdroj nákazy může být i špatně tepelně upravené maso.

FOTO: Maso

Maso vždy tepelně upravte

Jak je na tom ČR?

U nás je prozatím potvrzen jeden případ nákazy nebezpečnou bakterií u turistky, která pobývala před pobytem v ČR v Německu. U dalších pěti případů byla nákaza vyvrácena a čtyři osoby čekají na vyhodnocení výsledků.

Do Česka bylo dovezeno 120 okurek, které mohly být kontaminovány. Nicméně nebezpečná bakterie E.Coli v nich nebyla potvrzena. Hygienická správa po důkladném prozkoumání trhu přešla na klasický monitoring.

Jak předcházet nákaze

Důležité je mýt si ruce – po použití toalety, před jídlem. Zeleninu a ovoce pečlivě umývejte, případně ještě oloupejte. Samozřejmě pokud zeleninu převaříte, je to nejúčinnější obrana proti bakteriím. Maso, které budete konzumovat, vždy tepelně upravte.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Máme se bát jíst okurky?