×
TOPZINE.cz

Lípa srdčitá kvete právě teď. Zkuste si vlastní čajovou směs

FOTO: Sušený lipový květUž abatyše Hildegarda, jedna z největších bylinářek středověku, zařadila lipový květ do seznamu „mocných bylin“. Nejstarší česká zpráva o léčivých účincích lípy je dochována v Preslově Rostlináři, kde je poznamenáno, že lékaři připisovali lipovým květům schopnost odstraňovat bolesti a křeče.

FOTO: Sušený lipový květ
Sušený lipový květ můžete přidat do čajových směsí, Foto: Jana Volská, Topzine.cz

Červen je ideálním měsícem pro sběr lipového květu a my vám poradíme, jak lípu zpracovat. Na našem území se vyskytují hlavně dva typy lípy: lípa srdčitá (Tilia cordata) a lípa velkolistá (Tilia platyphyllos). Lípy rozkvétají v polovině června a ve vyšších polohách i o měsíc později. Jejich krémově bílé květy silně medově voní a přitahují včely. Na ty je potřeba dát si při sběru pozor.

Pro sušení se sbírá květ spolu s podpůrným listem. Lipový květ se trhá před rozkvětem, než se začnou tvořit plody. Ty nesbíráme. Sušíme v načechraných vrstvách do pěti centimetrů, v dobře větrané místnosti. Výhodou lipového květu je, že poměrně rychle schne a nemá tendence k plesnivění. Usušený květ natrhejte nadrobno a skladujte v suchu a temnu.

V lipových květech jsou obsaženy silice, glykosidy, slizy, saponiny, třísloviny a další látky. Lipový čaj se proto doporučuje hlavně při kašli, zahlenění a nachlazení. Účinný je ale také při žaludečních křečích a při bolestech hlavy. Je možné ho pít i jako denní čaj. Vhodnou kombinací je směs lipového květu a květu černého bezu.

Silice – těkavé organické látky. Podporují činnost zažívacího ústrojí, mají protizánětlivé účinky a podporují pocení.
Glykosidy – organické sloučeniny obsahující hlavně cukr.
Slizy – vytvářejí na sliznici orgánů ochrannou vrstvu, zmírňují chronické záněty dýchacích a zažívacích cest.
Saponiny – napomáhají vstřebávání jiných těžko vstřebatelných látek. Mají antibakteriální účinky.
Třísloviny – mají stahující účinek, zastavují krvácení a průjmy.

Lipové čaje a čajové směsi

Čaj lipový – hrst suchého květu zalijeme půl litrem vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Osladíme medem. Pijeme teplý.

Čaj lipový s mateřídouškou – 2 vrchovaté lžíce lipového květu a 1 lžíci natě mateřídoušky spaříme půl litrem vařící vody a necháme 10 minut odstát. Pijeme teplý.

FOTO: Sušený lipový květ
Usušený květ je dobré skladovat v plechových nádobách, Foto: Jana Volská, Topzine.cz

Čaj lipový s květem černého bezu – 2 vrchovaté lžíce lipového květu a 1 lžíci květu černého bezu spaříme půl litrem vařící vody a necháme 10 minut louhovat. Pijeme teplý

Čaj lipový se sušenými šípky – 2 vrchovaté lžíce lipového květu a 1 lžíci sušených šípků spaříme půl litrem vařící vody a necháme 10 minut louhovat. Pijeme teplý.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..