×
TOPZINE.cz

Léto…. grilování čas!

Grilování

Synonymem léta se pro mnoho Čechů stalo grilování. To, co bylo na Západě běžné, se od roku 2000 masivně rozšířilo i u nás. V Čechách se léto ve dvacátém století neobešlo bez pálení táboráků a opékání špekáčků, ale steak, natož zeleninu připravenou na ohni si dokázal představit jen málokdo.

My narození v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století si moc dobře pamatujeme na pionýrské tábory, kde se snad denně zakládal táborák. A vrcholem gurmánského zážitku nebyl špekáček, ale opečený chleba na klacku, jablko nebo brambora zahrabaná ve žhavém popelu. V době, kdy jsou v kurzu nerezové grily, se zdají být předchozí věty velkým retro ohlédnutím…

Všechny generace si dnes už neumí představit teplý letní večer bez grilovaného masa, opékaných sýrů nebo snad nadívaných žampionů či kukuřičných klasů potřených máslem a posypaných solí. Příjemné posezení s rodinou nebo přáteli a pár dobrot na grilu je vždy vítanou zábavou. Co ale nezapomenout a nepodcenit při přípravě grilování?

Samozřejmá je příprava masa, zeleniny a omáček. Pokud maso naložíte o den dřív, bude křehčí a provoněné. Zeleninu naopak připravte těsně před začátkem grilování a nesolte ji, aby nepustila vodu. Omáček existuje nepřeberné množství, ale vždy nadchnete domácí přípravou. Můžete k tomu použít olivový olej, ocet, kečup, chilli, majonézu nebo hořčici. Pokud sáhnete po zakysané smetaně, neuděláte chybu, když k ní přidáte kopr nebo křen. Můžete také připravit homemade salsu.

Samotný gril rozpalte podle toho, zda topíte dřevěným uhlím nebo máte plynový gril. Mějte připravené potřebné grilovací nářadí, abyste nemuseli zbytečně odbíhat od ohně. Pořídit šikovný gril, který můžete na zimu složit a uskladnit, takový, který není problém naložit do auta a neubrat tak místo dalším potřebným věcem pro letní dovolenou, můžete u firmy GRILMEN. Nabízí originální multifunkční a bytelné grily s lávovým kamenem, které jsou české výroby.

U plynového grilu stačí otočit knoflíkem a hned grilovat. Jestliže jste ale milovníci ohně a vůně dřeva, musíte roztopit dřevem a až když je dřevo krásně červené a na povrchu je trochu šedého popílku, můžete přisypat dřevěné uhlí. Výhodou tohoto způsobu grilování je, že po skončení grilování přidáte další dřevo a s rostoucí nocí pozorujete romantické stíny, které v okolí vytvářejí plameny ohně. Po skončení grilování je třeba se postarat o gril. Na mřížce nebo na lávovém kameni se usazuje mastnota a zbytky jídla. Pokud byste gril neočistili, při dalším grilování ucítíte na mase chuť spáleniny. Většina přischlých a připálených nečistot u všech grilů se nejlépe vydrhnou kartáčkem, u lávových kamenů zase stačí zednická stěrka, trocha jedlé sody a na dočištění drátěnka. Pokud máte nerezový gril, nečistěte ho ničím hrubým, nejlépe uděláte, když ho vycídíte nerezovou drátěnkou.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..