×
TOPZINE.cz

Jitrocelový sirup – vyrobte si jej doma snadno a rychle

Rostlina jitrocele kopinatéhoVýborná přírodní medicína, jež má vícero užitku, zejména se používá proti kašli, při zánětech horních cest dýchacích a nachlazení. Je odzkoušeným prostředkem při léčbě i prevenci. Má příjemnou chuť a vyrobit si jej můžeme i sami.

Zdroj: wikimedia.org
Zdroj: wikimedia.org

Jitrocelový sirup se vyrábí z listů rostliny jménem Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata), jež je na našem území hojně rozšířena. Vyskytuje se na polích, loukách a u cest. A po mnohé generace je velice známou a užívanou léčivou rostlinou s protizánětlivými a antibiotickými účinky.

Jitrocelový sirup se používá jako přírodní prostředek na léčbu kašle, nachlazení, angíny a zánětu dýchacích cest. Chrání sliznice a snižuje jejich dráždivost. Uvolňuje (ztekucuje) husté hleny a ulehčuje vykašlávání, snižuje intenzitu a četnost kašle. Ulevuje při zánětech mandlí, průdušek a při astmatu. Má čistící účinky nanáš organismus, neboť odvádí škodlivé látky z krve. A také má pozitivní vliv při žaludečních a střevních obtížích.

Můžeme si vyrobit svůj vlastní domácí jitrocelový sirup, u kterého budeme mít jistotu, že neobsahuje syntetická aromata, konzervační látky a barviva. Vyzkoušíme si něco nového a určitě budeme mít radost, že jsme si připravili vlastní medicínu.

Zdroj: wikimedia.org
Zdroj: wikimedia.org

Ingredience: Listy jitrocele, pískový cukr (bílý nebo zdravější třtinový), uzavíratelná sklenice.

Natrháme si z čistého prostředí mladé listy jitrocele kopinatého (nejlépe mezi květnem až srpnem), opláchneme je, nakrájíme a postupně pěchujeme (vrstvíme) do větší sklenice. Přibližně centimetrovou vrstvu listů a centimetrovou vrstvu cukru. Každou vrstvu pořádně stlačíme a takto střídavě pokračujeme ve vrstvení, až se sklenice naplní. Poslední vrstvu tvoří cukr. S přibývajícími dny bude vše klesat, proto můžeme do sklenice listy i cukr ještě několikrát přidat. Uzavřeme a necháme stát na slunném místě tak dlouho, dokud listy nepustí šťávu a cukr se tak nerozpustí (sirup se usadí u dna). Poté sirup slijeme (přecedíme) do uzavíratelné (vyvařené) sklenice a skladujeme na chladném a temném místě (lednice, sklep). Otevřený pak jen v lednici. Z pětilitrové sklenice se vytvoří přibližně dva litry sirupu a neotevřený vydrží i několik měsíců.

Rychlejší příprava:

Dvě až tři plné hrsti listů jitrocele, 250 g medu a 1 dl vody vaříme na mírném plameni tak dlouho, až se udělá hustý sirup. Pak slijeme (přecedíme) do vhodné nádoby. Taktéž uchováváme v chladu.

Při nemoci se většinou užívá 1 polévková lžíce 3x denně. Sirup se může aplikovat přímo ze lžičky, nebo se jednoduše přidá třeba do teplého (ne horkého) čaje či vody.

Jak se Vám líbil tento článek?
Jak se Vám líbil tento článek?


Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..