Menu
TOPZINE.cz
Zdraví a sex

Jitrocelový sirup – vyrobte si jej doma snadno a rychle

Rostlina jitrocele kopinatéhoVýborná přírodní medicína, jež má vícero užitku, zejména se používá proti kašli, při zánětech horních cest dýchacích a nachlazení. Je odzkoušeným prostředkem při léčbě i prevenci. Má příjemnou chuť a vyrobit si jej můžeme i sami.

Zdroj: wikimedia.org

Zdroj: wikimedia.org

Jitrocelový sirup se vyrábí z listů rostliny jménem Jitrocel kopinatý (Plantago lanceolata), jež je na našem území hojně rozšířena. Vyskytuje se na polích, loukách a u cest. A po mnohé generace je velice známou a užívanou léčivou rostlinou s protizánětlivými a antibiotickými účinky.

Jitrocelový sirup se používá jako přírodní prostředek na léčbu kašle, nachlazení, angíny a zánětu dýchacích cest. Chrání sliznice a snižuje jejich dráždivost. Uvolňuje (ztekucuje) husté hleny a ulehčuje vykašlávání, snižuje intenzitu a četnost kašle. Ulevuje při zánětech mandlí, průdušek a při astmatu. Má čistící účinky nanáš organismus, neboť odvádí škodlivé látky z krve. A také má pozitivní vliv při žaludečních a střevních obtížích.

Můžeme si vyrobit svůj vlastní domácí jitrocelový sirup, u kterého budeme mít jistotu, že neobsahuje syntetická aromata, konzervační látky a barviva. Vyzkoušíme si něco nového a určitě budeme mít radost, že jsme si připravili vlastní medicínu.

Zdroj: wikimedia.org

Zdroj: wikimedia.org

Ingredience: Listy jitrocele, pískový cukr (bílý nebo zdravější třtinový), uzavíratelná sklenice.

Natrháme si z čistého prostředí mladé listy jitrocele kopinatého (nejlépe mezi květnem až srpnem), opláchneme je, nakrájíme a postupně pěchujeme (vrstvíme) do větší sklenice. Přibližně centimetrovou vrstvu listů a centimetrovou vrstvu cukru. Každou vrstvu pořádně stlačíme a takto střídavě pokračujeme ve vrstvení, až se sklenice naplní. Poslední vrstvu tvoří cukr. S přibývajícími dny bude vše klesat, proto můžeme do sklenice listy i cukr ještě několikrát přidat. Uzavřeme a necháme stát na slunném místě tak dlouho, dokud listy nepustí šťávu a cukr se tak nerozpustí (sirup se usadí u dna). Poté sirup slijeme (přecedíme) do uzavíratelné (vyvařené) sklenice a skladujeme na chladném a temném místě (lednice, sklep). Otevřený pak jen v lednici. Z pětilitrové sklenice se vytvoří přibližně dva litry sirupu a neotevřený vydrží i několik měsíců.

Rychlejší příprava:

Dvě až tři plné hrsti listů jitrocele, 250 g medu a 1 dl vody vaříme na mírném plameni tak dlouho, až se udělá hustý sirup. Pak slijeme (přecedíme) do vhodné nádoby. Taktéž uchováváme v chladu.

Při nemoci se většinou užívá 1 polévková lžíce 3x denně. Sirup se může aplikovat přímo ze lžičky, nebo se jednoduše přidá třeba do teplého (ne horkého) čaje či vody.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Jitrocelový sirup – vyrobte si jej doma snadno a rychle