Menu
TOPZINE.cz

Jak vaří vysokoškoláci? Zkuste studentské recepty!

FOTO: VejceStudentské koleje. Kde jinde budete mít na tak dlouhou dobu možnost dělit se o pokoj, koupelnu i záchod s někým třeba úplně cizím? Kde jinde bude začínat divoká párty na chodbě vždy, když se rozhodnete spát nebo nedej bože studovat? Právě tam. Společné obědy v menze jsou jistě také skvělá záležitost, ale co když hlad zaútočí právě když to nejméně čekáte? Jestli nehodláte svou peněženku venčit v restauraci pokaždé, když žaludeční útroby naznačí, že jim něco chybí, nezbude vám nic jiného než začít hledat hrnce.

FOTO: Vejce

Zdroj: perfectlycrazyfitness.com

Symbolická výbava kolejních kuchyněk sice vášnivým kulinářským orgiím příliš nepřeje, ale když je hlad, nebo spíš chuť, nedá se nic dělat. Rychle, levně a hlavně jednoduše, to je to, oč tu běží.

Přinášíme vám proto sérii receptů, které zvládnou i ti, kteří si jinak s vařečkou moc netykají. Následující výtvory nezaberou více než 20 minut a náklady na jednu porci se snadno vejdou do 25 korun. Kolejní párty může začít.

Rudé těstoviny

Osvědčená klasika.

Na 4 porce:
1 lžíce olivového oleje
8 klobásek
1 velká cibule
2 stroužky česneku
1 lžička chilli koření
400 g sterilovaných loupaných rajčat
300 g krátkých těstovin (např. kolínka)

Těstoviny

Zdroj: all-creatures.org

Do velkého hrnce dáme vařit vodu na těstoviny. V pánvi rozpálíme olej a osmahneme na něm klobásky nakrájené na plátky. Jen co chytí zlatý nádech, ztlumíme plamen a přidáme k opékání prolisovaný česnek a nakrájenou cibuli.

Směs poprášíme chilli kořením, přidáme rajčata a přivedeme k varu. Pak opět ztlumíme plamen a necháme probublávat. Mezitím si připravíme těstoviny podle návodu. Hotové a sceděné je potom smícháme s rajčatovou směsí přímo v pánvi. Hotovo.

Instantní knedlo-vepřo

Na 2 porce:
olej na smažení
1 cibuli nakrájenou na kostky
2 kuřecí prsa
3-4 stroužky česneku
1 smetanu ke šlehání
450 g špenátu (klidně protlak, celý je samozřejmě lepší, ale také dražší)
gnocchi (bramborové noky) – 1 sáček (500 g)
grilovací koření, sůl, pepř

V hrnci dáme vařit vodu na gnocchi (asi 1-1,5 litru vody), když se voda vaří, vysypeme do ní pytlík Gnocchi a vaříme cca 3 minuty, než vyplavou, pak je scedíme. Mezitím na pánvi osmahneme na troše oleje cibuli, přidáme na kostky nakrájená kuřecí prsa (nebo nějakou šunku, salám), posypeme grilovacím kořením (cca 1 lžička) a restujeme dokud není maso měkké (asi 10 minut).

FOTO: Špenát

Čerstvý bude nejlepší, Zdroj:ecoliblog.com

V hrnci uvaříme mražený špenát,  který podlijeme trochou vody – cca 4 lžícemi. Když rozmrzne, přidáme smetanu ke šlehání, rozmačkaný česnek podle chuti a strouhaný sýr – asi 200 g. Osolíme a opepříme podle chuti, dál zahříváme, než se sýr rozpustí. Nakonec vše smícháme a podáváme ihned, nebo ještě dáme zapéct do trouby na 30 minut (180 °C).

Ti, co neholdují špenátu, ho klidně mohou nahradit zelím.

Falešné langoše:

Nepřekvapí originalitou, ale rychlostí.

na 6  langošů :
3 housky (klidně i starší a tvrdé)
olej na smažení
2 vajíčka
kečup – asi 6 lžic
česnek 2-3 stroužky
100 g strouhaného sýra (Eidam)
sůl

V misce rozmícháme vajíčka a trochu je osolíme. Housky podélně rozřízneme, jednotlivé půlky namočíme v rozšlehaném vajíčku a smažíme z obou stran v rozpáleném oleji (příprava jde opravdu hodně rychle, takže nedoporučuji žádné odbíhání).

Hotové housky dáme okapat na ubrousky. Ještě teplé langoše potíráme kečupovou směsí (v misce přidáme do kečupu rozmačkaný česnek podle chuti, případně dosolíme) a posypeme strouhaným sýrem.

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Jak vaří vysokoškoláci? Zkuste studentské recepty!