Menu
TOPZINE.cz

Recept na jahodový cheesecake s omáčkou. Vyzkoušejte skvělý jarní dezert

Cheesecake je jedním z nejoblíbenějších dezertů na světě. Svůj boom zažívá právě teď a proto je dobré naučit se ho připravovat. Zamilují si ho úplně všichni.

Cheesecake je ideální tečkou za dobrým jídelm – není příliš sladký, dá se doplnit ovocem a nevadí mu, když ho budete podávat chlazený. Navíc je na přípravu hodně jednoduchý, a pokud ho doplníte jahodovou omáčkou, dodáte mu punc luxusního dezertu.

Na cheesecake potřebujeme:

  • 200 g sušenek
  • 100 g másla (rozpuštěného)
  • 500 g ricotty nebo tvarohu
  • kůra z citronu a lžíce citronové šťávy
  • 50 g cukru
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce jahodové zavařeniny
  • 200 g jahod (na ozdobení)

Na jahodovou omáčku:

  • 2 lžíce jahodové zavařeniny
  • 5 větších jahod

Postup přípravy

Nejdříve si rozdrtíme sušenky (vyberte si chuť, kterou máte rádi, klidně můžou být čokoládové, nebo třeba Esíčka). Můžete to zkusit válečkem nebo paličkou (pokud jsou sušenky v plastovém obalu, nechte je v něm, ušetříte si námahu při úklidu).

Rozdrcené sušenky nasypeme do mísy, přidáme k nim rozpuštěné máslo, prohněteme a přemístíme do formy. Ve formě uděláme ze sušenek vrstvu, která bude rovnoměrná, u okrajů může být o něco málo silnější.

Na krém potřebujeme ricottu nebo tvaroh – pokud nechcete dělat cheesecake pouze z ricotty, klidně můžete použít obojí. Do tvarohu přidáme cukr, žloutky, kůru a šťávu z citronu a nakonec zavařeninu. Všechno důkladně promícháme a vlijeme do formy.

Pečení

Pečeme v troubě 35 až 45 minut, cheesecake musí být na dotek pevný a mít tmavší okraje, které se odlepují od krajů formy.

Až bude dezert upečený, vypneme troubu a necháme ho klidně ještě hodinku uvnitř. Rozhodně ho nevytahujeme z trouby ihned po upečení, ztratila by se jeho nadýchanost.

Recept na jednoduchý a chutný cheesecake hravě zvládne i začátečník

Mezitím, co cheesecake chladne, omyjeme jahody, kterými dort ozdobíme, a připravíme omáčku. Zhruba pět větších jahod nakrájíme na kousky, dáme do kastrůlku se zavařeninou a zhruba 50 ml vody.

Zahřejeme, necháme trošku povařit, a pak propasírujeme přes sítko. Ve výsledku bychom měli mít omáčku, která je krásně červená a sladká, což skvěle doplní jemnou, až nakyslou chuť cheesecaku.

Ohodnoťte tento recept:
5
Právě čtete

Recept na jahodový cheesecake s omáčkou. Vyzkoušejte skvělý jarní dezert