Cheesecake je jedním z nejoblíbenějších dezertů na světě. Svůj boom zažívá právě teď a proto je dobré naučit se ho připravovat. Zamilují si ho úplně všichni.
Cheesecake je ideální tečkou za dobrým jídelm – není příliš sladký, dá se doplnit ovocem a nevadí mu, když ho budete podávat chlazený. Navíc je na přípravu hodně jednoduchý, a pokud ho doplníte jahodovou omáčkou, dodáte mu punc luxusního dezertu.
Na cheesecake potřebujeme:
- 200 g sušenek
- 100 g másla (rozpuštěného)
- 500 g ricotty nebo tvarohu
- kůra z citronu a lžíce citronové šťávy
- 50 g cukru
- 3 žloutky
- 2 lžíce jahodové zavařeniny
- 200 g jahod (na ozdobení)
Na jahodovou omáčku:
- 2 lžíce jahodové zavařeniny
- 5 větších jahod
Postup přípravy
Nejdříve si rozdrtíme sušenky (vyberte si chuť, kterou máte rádi, klidně můžou být čokoládové, nebo třeba Esíčka). Můžete to zkusit válečkem nebo paličkou (pokud jsou sušenky v plastovém obalu, nechte je v něm, ušetříte si námahu při úklidu).
Rozdrcené sušenky nasypeme do mísy, přidáme k nim rozpuštěné máslo, prohněteme a přemístíme do formy. Ve formě uděláme ze sušenek vrstvu, která bude rovnoměrná, u okrajů může být o něco málo silnější.
Na krém potřebujeme ricottu nebo tvaroh – pokud nechcete dělat cheesecake pouze z ricotty, klidně můžete použít obojí. Do tvarohu přidáme cukr, žloutky, kůru a šťávu z citronu a nakonec zavařeninu. Všechno důkladně promícháme a vlijeme do formy.
Pečení
Pečeme v troubě 35 až 45 minut, cheesecake musí být na dotek pevný a mít tmavší okraje, které se odlepují od krajů formy.
Až bude dezert upečený, vypneme troubu a necháme ho klidně ještě hodinku uvnitř. Rozhodně ho nevytahujeme z trouby ihned po upečení, ztratila by se jeho nadýchanost.
Recept na jednoduchý a chutný cheesecake hravě zvládne i začátečník
Mezitím, co cheesecake chladne, omyjeme jahody, kterými dort ozdobíme, a připravíme omáčku. Zhruba pět větších jahod nakrájíme na kousky, dáme do kastrůlku se zavařeninou a zhruba 50 ml vody.
Zahřejeme, necháme trošku povařit, a pak propasírujeme přes sítko. Ve výsledku bychom měli mít omáčku, která je krásně červená a sladká, což skvěle doplní jemnou, až nakyslou chuť cheesecaku.