
Jablečný ocet se vyrábí kvašením jablečné šťávy. Výsledný produkt obsahuje velké množství látek prospěšných pro lidský organismus, podporuje spalování tuků, zvyšuje imunitu a uplatní se i v kuchyni při přípravě pokrmů.
Ocet vyrobený ze šťávy jablek se již po celá staletí používá jako desinfekce, přírodní antibiotikum a antiseptikum, které ničí choroboplodné zárodky a bakterie na povrchu těla i ve střevech, kde zamezuje hnití zbytků potravy. Také významně pomáhá při detoxikaci, zmírňuje překyselení organismu, čistí krev, snižuje množství cholesterolu a zabraňuje kornatění tepen.
Blahodárný koktejl vitaminů a minerálů
Jablečný ocet obsahuje množství minerálů, stopových prvků a vitaminů, především vitaminu C i komplex vitaminů B. Draslík působí příznivě na pokožku, srdce a cévy, vápník je důležitý pro stavbu kostí a zubů, hořčík pro látkovou výměnu, betakaroten bojuje proti volným radikálům. Pektin zahání pocit hladu, urychluje metabolismus a pomáhá při spalování tuků.
Zeštíhlující kúra s jablečným octem
Ráno nalačno a před každým hlavním jídlem vypijte sklenici vody nebo zeleného čaje s 1–3 lžičkami jablečného octa. Tento osvěžující nápoj vás zasytí a nastartuje vaši látkovou výměnu. Při bolestech v krku nebo jako prevenci při nachlazení popíjejte čaj s octem a včelím medem – ocet působí antibakteriálně a posiluje imunitu.
Mnohostranné využití v kuchyni i v koupelně
Jablečný ocet můžete využít jako kterýkoliv jiný ocet při přípravě zeleninových salátů, omáček nebo polévek. Dobře na sebe váže pachy z ledničky a lze jej použít proti vodnímu kameni ve varných konvicích. Pleťová voda s jablečným octem čistí pokožku a mírní projevy akné. Chcete-li mít krásné lesklé vlasy, po mytí je přelijte vodou s jablečným octem. Tento ocet sice má své specifické aroma, ale nemusíte se ničeho bát, po uschnutí vlasy nebudou vůbec cítit.
Domácí jablečný ocet
Nejbohatší na prospěšné látky a také chuťově nejlahodnější je jablečný ocet, který je nepasterizovaný a nefiltrovaný, pokud možno ještě v bio kvalitě. Jestliže budete ve shánění takového octu neúspěšní, můžete si ho zkusit vyrobit doma. Jeden kilogram nastrouhaných jablek zalijte třemi litry vody a uzavřete do skleněné nádoby s víčkem. Každý den promíchejte nekovovou lžící. Po týdnu obsah sklenice sceďte a uzavřete na temné místo na 21 dní. Následně přelijte přes textilii do lahví a skladujte v ledničce.