×
TOPZINE.cz

Ideální moučník? Flambované palačinky!

FOTO: Palačinky připravené k flambování

Palačinky jsou bezpochyby jedním z nejoblíbenějších moučníků. A co teprve, když se jejich příprava pojí s tak kouzelným rituálem, jako je flambování! Ať už plánujete jakoukoliv slavnostnější večeři, flambované palačinky za ní budou tou nejchutnější tečkou.

FOTO: Palačinky připravené k flambování
Palačinky před flambováním, Foto: Michaela Štěchová, Topzine.cz

Na 8 palačinek budeme potřebovat:
Těsto:
150 ml mléka
50 g hladké mouky
2 vejce
špetka soli
1 polévková lžíce cukru
1 čajová lžička vanilkového cukru

Omáčka:
3 pomeranče
1 citrón
Vysokoprocentní pálenka (klasika je Grand Marniere nebo Curacao, ale dají se použít nejrůznější koňaky, rumy…)
30 g cukru
30 g másla
Libovolné ovoce (vhodné jsou maliny, borůvky, banány, ananas…)

Můžeme použít:
Šlehačka
Vanilková zmrzlina
Ořechy
Čokoláda

Rozšleháme vejce, zalijeme mlékem, přidáme cukr, vanilkový cukr a sůl a nakonec po částech mouku. Dobře promícháme a hotové těsto necháme krátce odpočinout. Na rozehřáté pánvi z něj uděláme tenké palačinky.

Když už máme palačinky hotové, pracujeme na omáčce. Pomeranče a citróny rozkrojíme a odšťavníme. Do šťávy nastrouháme přibližně lžičku kůry pro výraznější aroma a dáme v hrnci zahřívat. V dalším hrnci zahřejeme cukr. Jakmile začne karamelizovat, přidáme k němu máslo. Až se rozpustí, přilijeme teplou pomerančovo-citrónovou šťávu, necháme krátce probublat a odstavíme z plotny.

FOTO: Flambování
Flambování palačinek, Foto: Michaela Štěchová, Topzine.cz

Do velké pánve nalijeme přibližně naběračku omáčky. Přídáme palačinku, kterou v ní z obou stran vykoupeme, poté ji zasypeme ovocem, případně i ořechy a přeložíme na půl. Takto na pánev skládáme palačinky, dokud se nám na ni vejdou. Důležité je nechat je všechny řádně prohřát, jinak by nám nehořely.

Šlehající plameny přímo u vás doma

V naběračce nad sporákem rychle zahřejeme většího panáka destilátu. Profíci budou čekat, až se páry nad ním samy vznítí. Začátečníci, kterým to pořád ne a ne chytnout, si v krajní nouzi pomohou sirkou. Hořícím alkoholem zalijeme prohřáté palačinky.

Užijeme si světelný efekt a pak rychle přendaváme palačinky na talíř. Můžeme je zdobit šlehačkou, vanilkovou zmrzlinou, rozehřátou čokoládou, plátky pomeranče… Fantazii se meze nekladou, jen v této fázi pozor, abyste pokrm nepředimenzovali. Rituál přípravy se dá opakovat, dokud máte suroviny a chuť, zbytek palačinek namažte marmeládou či tvarohem.

FOTO: Flambovaná palačinka
Flambovaná palačinka se šlehačkou a ovocem. Foto: Michaela Štěchová, Topzine.cz

Dobrou chuť!

(zdroj: http://is.muni.cz/th/174383/pedf_b/text_prace.pdf)



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..