×
TOPZINE.cz

Historie piva až do dnešních dnů

Foto: Sklenice pivaSklenice plná vychlazeného zlatavého průzračného moku s čistě bílou hustou pěnou nahoře. Uhasí žízeň, povzbudí chuť, osvěží. Chutná hořce po chmelu a zároveň sladce po sladu. To vše je pivo v podobě, v jaké ho známe dnes. Než ovšem toto pivo spatřilo světlo světa, ušlo dlouhou cestu. Pojďme se společně podívat po stopách zlatavého moku.

Foto: Sklenice piva
Pivo v dnešní podobě, Foto: Filip Trousil, Topzine.cz

Počátek evoluce

Předchůdce piva vznikl poprvé někde v Mezopotámii asi 6 tisíc let př. n. l. Jak už tomu někdy u objevů bývá, i pivo vzniklo náhodou.

Obilí se tehdy skladovalo v hliněných nádobách. Traduje se, že čas od času do nádoby natekla voda. Obilí v nádobě nakvasilo a na světě tak bylo první pivo.  Tedy spíše jeho vzdálený prapříbuzný – lehce alkoholická voda s příchutí obilí.

Tento mok se poté začal vyrábět cíleně a byl podroben mnoha pokusům o změnu chuti. Dočkal se tak přidání datlí, fíků nebo sezamových semínek. Pivo se tehdy nefiltrovalo. Proto se používalo obilné stéblo jako brčko a filtr zároveň.

Již v dávném Egyptě se chodilo „na pivo“!

Od Sumerů a Babyloňanů, kteří obývali tehdejší Mezopotámii, se dostáváme, stejně jako pivo, do Egypta o několik tisíc let později. Tehdejší pivo, které stále nebylo poznamenané chmelem, už mělo podobnou funkci jako dnes. Lidé všech vrstev se po večerech scházeli, aby nad trochou piva strávili večer.

Naše další zastávka při putování po stopách piva je v době antiky. Tehdy se pivo těšilo zájmu především v germánských kmenech a u Vikingů. Ostatní země preferovaly víno nebo medovinu. Tímto zakončíme putování po světě a přesuneme se na naše území.

Foto: Městský pivovar
Pivovarů jako je tento je na našem území bezpočet, Foto: Denisa Bémová

První důležité datum, které je spojeno s vařením piva u nás, je rok 1088. Tehdejší král Vratislav II. v nadační listině přiděluje desátek chmele na výrobu piva. Největší rozkvět zaznamenalo vaření piva ve 12. století. Tehdy mohl vařit pivo kdokoli. Na přelomu 12. a 13. století se také zakládají první pivovary.

Důležitý hráč vstupuje na scénu roku 1295 a není jím nikdo jiný než Plzeň. Abychom se ale neutopili v datech, tak do následujících století pouze nahlédneme. Pivo už dávno není nasládlá alkoholická voda. Definitivní tečku za tím dělá Bavorský zákon (16. století). Říká, že pivo se smí vařit pouze z ječmene, chmele a vody.

František Ondřej Poupě a Josef Groll – kmotři moderního piva

První jmenovaný přispěl propagací sladu z ječmene, novým dávkováním chmele a řadou nových zařízení. Za zmínku stojí jistě i založení pivovarské školy v Brně. Druhý jmenovaný, německý sládek, byl pozván do Plzně, aby tamějším sládkům pomohl s výrobou piva v novém pivovaru.

Josef Groll při vaření piva záměrně pochybil. Aplikoval tzv. metodu spodního kvašení. Pivo se vyčistilo, získalo bohatou pěnu a tak léta páně 1842 mohl svět přivítat pivo plzeňského typu. Tekutý chléb našeho národa v podobě, jakou oceňujeme i dnes.

Z novodobé historie zmíníme pouze rok 2008, kdy se české pivo stalo chráněným zeměpisným označením EU. To ovšem nic nezměnilo na spotřebě piva u nás. Každý Čech vypije průměrně 160 litrů piva za rok, což nám uděluje titul mistrů světa v tomto oboru.

Foto: Pivo se stínem
Pokud obdivujete barvu příliš dlouho, spadne vám pěna, Foto: Denisa Bémová

Pivo má svou dlouholetou tradici a neodmyslitelně patří k naší vlasti. Turisté vyhledávají Českou republiku často právě kvůli pivu, které je podle mnohých nejlepší na světě. Buďme na něj patřičně hrdí. Berme ho jako část kulturního dědictví, které nám odkázali naši předkové.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..