Menu
TOPZINE.cz
Apetit

Gopál: Na skok do Indie a zase zpět

Redakce

Redakce

10. 4. 2010

Restaurace GopálChtěli byste vycestovat, poznat trochu z nějaké cizí kultury a neoplýváte zrovna horentními sumami? Restaurace Gopál je tím pravým místem nejen pro lidi lačnící po dobrém jídle, ale také pro ty, hladovějící po nových zážitcích a obohacení ducha.

Restaurace Gopál, Foto: Jan Sedlák, Topzine.cz

Restaurace Gopál, Foto: Jan Sedlák, Topzine.cz

Když se řekne slovo Indie, vybaví se člověku většinou několik základních obrazů. Pokusím-li se je vyjmenovat, budou mezi ně jistě patřit ulice plné krav, které jsou v Indii posvátné, možná meditující mniši, kláštery a určitě také chudoba (ano, i tu lze vidět). Takto povrchně zná Indii třeba z televize nejspíš každý. Co si na ní ale trochu “sáhnout?”

Vůně kari omámí váš čich

První, co člověka uhodí do nosu, když vstoupí do restaurace Gopál v Nerudově ulici, je ostrá, lehce štiplavá vůně kari a dalších, pro nás exotických, pochutin. Přestože je ona vůně jen těžko popsatelná, rozhodně není nepříjemná. A i když je tím prvním, co upoutá pozornost každého nově příchozího, rozhodně tomuto nezabrání okamžitě začít vstřebávat spoustu dalších specifik podniku jako třeba výzdoba, hudba, ad. Přeskočme však nyní od popisu interiéru, k jídelnímu lístku, který při klasické návštěvě přichází na řadu vždy až jako druhý.

Interiér restaurace, Foto: Jan Sedlák, Topzine.cz

Interiér restaurace, Foto: Jan Sedlák, Topzine.cz

Restaurace pro vegetariány a abstinenty

Gopál je jakožto pravá indická restaurace restaurací vegetariánskou. Jídelní lístek (pojďme trochu netradičně od jeho konce) oplývá množstvím dezertů od ovocných pohárů po klasické moučníky. Najdeme na něm tradiční nabídku různých druhů teplých i studených nápojů, vždy ovšem pouze nealkoholických, a také nějaké ty chuťovky v podobě lískových oříšků, arašídů a kešu oříšků – všechny jsou v karamelu – nebo třeba dýňových semínek (opět v karamelu). Čeho se tedy vůbec nedostává, jsou nápoje alkoholické, a poměrně řídce jsou na lístku zastoupena také teplá jídla.

Příčinu hledejme v již zmíněném zaměření kuchyně. V Praze totiž ani jedna z indických restaurací zaměřených na hindskou kulturu zákazníkům nijak široké spektrum jídel, ze kterých by si mohli denně vybírat, nenabízí. Na jídelním lístku obyčejně najdeme pouze jedno denní menu, které ovšem zahrnuje hned několik chodů. Tyto si pak lze objednat i zvlášť.

Stylový design restaurace, Foto: Jan Sedlák, Topzine.cz

Stylový design restaurace, Foto: Jan Sedlák, Topzine.cz

Hlavní denní jídlo v Indii sestává z několika chodů. Mezi tyto patří sabjí s rýží (většinou zeleninová směs, může být vařená třeba se smetanou či bílým jogurtem), polévka, zeleninový salát a čatný (pikantní sladká omáčka). V této podobě dostaneme pokrm i ve většině tuzemských indických restauracích. V Gopálu navíc člověku přidají i vybraný dezert. Pro indickou kuchyni je dále charakteristické velké množství chilli téměř ve všech jmenovaných chodech, a tak si i milovníci ostrého jídla přijdou na své.

Návyková kuchyně

Přesunu se teď od formálního popisu jídla k jeho subjektivnímu posouzení. Jako téměř ortodoxní masožravec bohužel jídlo nejsem schopen soudit objektivně, mohu však srovnávat. Nejprve bych chtěl vyzdvihnout kvalitu zdejší kuchyně v porovnání s jinou indickou restaurací téhož druhu, a sice s restaurací Balarama, kterou jsem rovněž navštívil. Další pochvalu (a tato je snad ještě důležitější) udílím podniku jako řadový konzument masných výrobků. Zdejší jídlo totiž daleko předčilo mé očekávání. Nyní si dokonce dokáži představit, že něco podobného může být až návykové. Na popud svědomí, abych nevychvaloval něco, co neznám, jsem navíc nějakou dobu po návštěvě restaurace vyhledával i jiné podniky s vegetariánskou kuchyní. Pana šéfkuchaře v Gopálu však mohu stále vyzdvihovat nad ostatní.

Toliko k jídlu a nyní už jen závěrem opět spíše objektivní doporučení/nedoporučení. Restauraci by jistě měli navštívit lidé vyhledávající nejen chutné jídlo, ale také třeba netradiční zážitky. Kdo by se chtěl pouze dobře najíst, má samozřejmě v Praze možností daleko více. Těm prvním ale jistě nově nabytý zážitek pomůže umocnit i autentický interiér, hudba a obsluha, ochotná zodpovídat všeliké otázky ohledně indické kultury a stravování. Všechny tyto faktory navíc návštěvníku v Gopálu navozují uvěřitelný pocit, že skutečně obědvá v Indii.

www.gopal.cz

Adresa:
Restaurace Gopál, Nerudova 32
118 00 Praha – Malá Strana

Otevírací doba:
Po-Ne  11.00- 20.00

Nekuřácká část:
prostor je celý nekuřácký

Tip na jídlo:
Denní menu 108,-

Hodnocení:
Jídlo: 5**** Obsluha: 5***** Atmosféra: 5*****

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Gopál: Na skok do Indie a zase zpět