Menu
TOPZINE.cz
Apetit

Francouzská vína a jejich druhy: Udělejte si malý výlet po vinařských oblastech Francie

Redakce

Redakce

2. 4. 2011

Pěstování vinné révy má ve Francii dlouholetou tradici a vinařské oblasti zde vznikaly už od dob středověku. Co do množství vyrobeného vína má Francie v Evropě jediného konkurenta – Itálii. Pojďme si francouzská vína blíže představit!

Kvalitní francouzská vína jsou vzorem pro zbytek světa a patří mezi nejdražší na světě. Pokud ale navštívíte Francii, můžete si zde pořídit i cenově snadno dostupné požitky. A je dobré vědět, co je v konkrétní vinařské oblasti specialitou.

Bordeaux

Největší vinařská oblast, proslulá vynikajícími víny a jejich trvalou kvalitou. To dokládá i skutečnost, že seznam tamních špičkových vinařských podniků (châteaux) z Médocu pocházející z roku 1855 zůstal do dnešních dob beze změny. Médoc je známý především světově proslulými Châteaux jako Lafite-Rothschild, Latour  nebo Margaux. Mezi proslulé odrůdy patří Cabernet Savignon a Cabernet Franc.

Dalšími oblastmi jsou Pomerol a St. Emilion, kde převládá Merlot; Barsac Sauternes, kde se scelováním Sauvignonu a Sémillonu dělají sladká bílá vína. Červená vína jsou zde nejčastěji scelována odrůdami Merlot a Cabernet Sauvignon. Řada kvalitních červených vín z Bordeaux zraje v dubových sudech nazývaných barriques. Nejdůležitější odrůdou Bordeaux pro výrobu bílých sladkých i suchých vín je vinná odrůda Sémillon.

Burgundsko

Tato vinařská oblast byla první, která získala slávu za hranicemi Francie. Vyrábí se zde kvalitní, jakostní vína. Oblast je krajově značně roztříštěná, ale má ucelenou, pětistupňovou klasifikaci vín. Burgundsko se táhne jižně od Dijonu po Lyon. Známými oblastmi jsou Chablis, Côte d´Or a Beaujolais. V této oblasti se vyrábí jedno z nejlepších Chardonnay a Pinot Noir na světě.

FOTO: Modré hrozny

Typické modré odrůdy ve Francii jsou Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Gamay a Merlot

Beaujolais je pro Burgundsko obchodně velmi důležité víno, protože představuje více než polovinu veškerého vína, které se zde vyrobí z hroznů odrůdy Gamay. Beaujolais Nouveau (Primeur) se pije už pár týdnů po sklizni.  Je to lehké červené víno ovocné chuti a je dobré ho pít mladé (tradičně se v Burgundsku začíná čepovat třetí čtvrtek v listopadu). Naproti tomu těžší Beaujolais může zrát až 15 let.

Alsasko

Je jedinou francouzskou oblastí, která je proslulá díky odrůdovým vínům (tj. vínům vyráběným z jedné odrůdy). Díky teplému podnebí a nízkým srážkám se zde hrozny sklízí o něco později než v ostatních francouzských vinařských oblastech.

Vyrábějí se zde aromatická, suchá a tělnatá vína. Místní specialitou jsou luxusní sladká vína. Kromě lehkého červeného Pinot Noir jsou všechna ostatní vína bílá. Mezi klasické odrůdy pěstované v Alsaské oblasti patří Tramín kořenný (Gewürztraminer), Ryzlink, Muškát a Burgundské šedé.

Loira

Vína z oblasti Loiry jsou vhodná k brzkému pití, a proto zde ročník nehraje podstatnou roli. Vyrábějí se zde vína bílá, šumivá, růžová i červená. Nejproslulejšími bílými odrůdami této oblasti jsou Chenin Blanc, Sauvignon a Muscadet. Zdejší modré odrůdy jsou Gamay a Cabernet Franc.

Mezi známá vína z kraje kolem Loiry patří Muscadet (suché bílé víno ovocné chuti), Saumur (šumivé Chenin Blanc) nebo Rosé d´Anjou (nasládlé rosé) a Cabernet d´Anjou (lehké víno chutnající po černém rybízu). Z odrůdy Sauvignon jsou to vína Sancerre a Pouilly Fumé.

Côtes du Rhône

Oblast kolem Rhôny se dělí na dvě části: na severu převládá modrá odrůda Syrah, na jihu bílá Grenache. Červená odrůda dává vzniknout kořeněným, silným, sytě červeným vínům jako Côte-Rôtie nebo Crozes-Hermitage. Cena těchto vín bývá obvykle vyšší, protože vinice v oblastech severní Rhôny jsou na terasovitém, obtížném terénu a úroda bývá malá.

FOTO: Sklenky vína - červené a bílé

Francie má nejlepší, ale i nejdražší vína na světě

Naproti tomu rovinatý jih je, co do pěstování odrůd, různorodější a vznikají zde vína širokého spektra kvality. Nejvýznamnější značkou je víno Châteauneuf-du-Pape. Vyrábí se mísením až dvanácti různých odrůd a navzdory veškerému technickému pokroku je i dnes postup jeho výroby stejný jako ve 14. století.

Jih Francie – Provence a Languedoc-Roussillon

Jih Francie byl po mnoho let zdrojem levných francouzských konzumních stolních vín (vins de table). Dnes se zde kvalita vín, díky využití nových technologií a investic, výrazně zvedla. Důraz je kladen na kvalitnější vinné odrůdy jako Cabernet Sauvignon, Syrah nebo Grenache. V oblasti Languedoc-Roussillon vznikají dobrá jakostní vína i kvalitní vins de pays.

V kraji Provence se vyrábějí bílá i červená vína, ale největší část produkce patří vínům typu rosé. Hrozny pro toto víno musí být zdravé, do sklepa musí přijít vychlazené a lisování musí probíhat velmi šetrným způsobem.

Francouzská klasifikace vín

Vin de table – jednoduchá stolní vína

Vin de pays – nekomplikovaná zemská vína pocházející z přesně vymezené vinařské oblasti

Vin délimité de qualité supérieurre (VDQS) – náročná vína vyšší kvality z vymezených vinařských oblastí

Appellation d´origine contrôlée (AOC) – vína nejvyšší, pečlivě kontrolované kvality

Francouzská vína jsou vhodná pro každou příležitost, dny všední i sváteční. Záleží jen na vás, jaký požitek si vyberete a vychutnáte.

Ohodnoťte tento článek:
1
Právě čtete

Francouzská vína a jejich druhy: Udělejte si malý výlet po vinařských oblastech Francie