!Fotoreportáž!Devatenáctého března se letos poprvé konal trh farmářů na pražské Náplavce. Po úspěšné loňské sezóně tedy přichází další možnost koupit si produkt od člověka, který stojí za jeho vypěstováním či výrobou. A jaké tedy bylo nakupování čerstvých surovin?

Úroda z trhu Zdroj: Ondřej Hartman, Topzine.cz
Především deštivé a zamračené. Ale ani špatné počasí návštěvníky neodradilo. Mezi nejrůznějšími stánky se jich potulovaly desítky a další přibývali. Největší fronty byly tradičně u pekárny s bezlepkovým slaným i sladkým pečivem a u stánků se zeleninou. Další fronty se tvořily například u čerstvých ryb, řeznictví, uzených výrobků ze zvěřiny či u domácích sýrů.
Obchodníci se snažili upoutat nejen zbožím, ale i chytlavými hesly, která vyvolávali. Na panáka slivovice mě tak lákal pokřik: „Panáčka slivovičky na teď, do lahvinky na cestu a demižon domů.“ Zahřát se dalo i horkými nápoji, ať už alkoholickými či nealkoholickými. Ani o jídlo nebyla nouze. Netradiční smažené bramborové slupky, bramboráky, pečené ryby nebo rovnou celé sele (ano, sele).