Menu
TOPZINE.cz
Apetit

Farmářské trhy 2011: Praha i Brno nabídnou čerstvé a nezkažené potraviny

Redakce

Redakce

11. 3. 2011

Drtivá většina z nás nakupuje v hyper/super/megamarketech. A drtivá většina z nás stojí nad pulty se zeleninou a nevěřícně kroutí hlavou. Pokaždé je tam nějaký shnilý kus ovoce nebo zeleniny, pokaždé nahmatáte měkké konce okurek, vidíte zelené banány, oranžová rajčata a po příchodu domů zjistíte, že hroznové víno je kyselé a nedá se jíst. A za to vše nakonec zaplatíte až komicky vysokou částku peněz.

Zdravá zelenina, Foto: Petra Prokopová, Topzine.cz

Trendem posledních let jsou kvalitní suroviny. Kdo se však nespokojí s nic nezaručující nálepkou BIO, toho snad potěší možnost obejít zprostředkovatele mezi producenty zboží a koncovým zákazníkem a jít rovnou ke zdroji. Farmářské trhy se dlouhá léta konají v nejrůznějších zemích Evropy (např. Anglie, Německo), ale Čechům učarovaly teprve loni.

Styl prodeje se tak vrací o několik století zpátky a my máme možnost koupit si zeleninu od člověka, který ji skutečně vypěstoval (případně od jeho nejbližšího zaměstnavatele, který za kvalitu ručí). A nejedná se jen o zeleninu. Můžete nakoupit sýry, vejce (nikoli ta miniaturní, ale opravdu veliká, poctivá slepičí vejce), uzeniny, pečivo, směsi koření a spoustu dalších výrobků. Vše bez konzervantů, bez chemie (kromě té naprosto nutné) a otrávené pokladní u porouchané kasy.

Za kvalitu se platí

Nedoufejte ale, že ušetříte. Nakonec nákup vyjde o něco dráž než v supermarketu, ale kvalita zboží je nesrovnatelná. A hlavně máte možnost si skutečně vybrat kus kvalitní zeleniny, a ne popadnout tu nejméně ohnilou. Také se hodně prodraží sýry, ale jejich chuť je nedocenitelná.

Pozitivum je, že některé výrobky můžete jen ochutnat a až poté se rozhodnout, zda si zboží zakoupíte (děje se tak u klobás, sýrů či např. u moštu).

Hurá na farmářské trhy!

Tak či tak, všem doporučuji trhy navštívit. Nenaleznete tam jen kvalitní suroviny, ale pohltí vás i jedinečná atmosféra dávných trhovišť.

Letos trhy začínají:

Praha –

12.3. Kubánském nám.
16.3. Nám. Jiřího z Poděbrad
19.3. Náplavka

Brno – 

4. 2. (a dále pak každé dva týdny):

Kotlářská 53 – parkoviště U Kastelána
Prodej: 8:30 – 15:30, nebo do vyprodání

Porozhlédnout se můžete i po obchodních centrech (např. DBK, Arkáday), kde se trhy také konají.

Podrobnou reportáž si budete moci přečíst za čtrnáct dní.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Farmářské trhy 2011: Praha i Brno nabídnou čerstvé a nezkažené potraviny