×
TOPZINE.cz

Domácí chalva pro čajové dýchánky

Zdroj: veggieloggie.files.wordpress.com

Máte rádi chalvu? Překvapte své přátele a nabídněte jim o čajovém dýchánku vlastnoručně vyrobenou domácí chalvu!  Že nevíte jak na to? Je to opravdu velice jednoduché!

Chalva je výživná zdravá pochoutka, kterou lze u nás dostat v prodejnách zdravé výživy nebo čajovnách. Základem chalvy je pražené mleté sezamové semínko, tzv. tahini. Prodává se chalva izraelská, řecká nebo již méně kvalitní polská. Může obsahovat nejrůznější přidané ingredience jako například oříšky, kakao či rozinky. Bývá slazena cukrem, medem či umělým sladidlem.

Pokud se rozhodnete vyrobit si chalvu doma, navštivte prodejnu se zdravou výživou a pořiďte si tyto suroviny:

Pražené drcené sezamové semínko – sezamová pasta – tahini (bez soli!)
Med nebo rýžový sirup
Strouhaný kokos
Oříšky (pistácie, vlašské ořechy, mandle…)
Kakaový prášek, mletou skořici
Loupané sezamové semínko

Postup je následující:

Do misky dáte libovolné množství sezamové pasty (podle toho, kolik chalvy si přejete vyrobit) a vyberete si, čím si budete přát chalvu osladit. Můžete použít med nebo rýžový sirup či kterýkoli jiný slad. Obojí smícháte a vytvoříte hmotu, která musí být dostatečně hutná a pevná, aby ji bylo možné tvarovat. Hmotu důkladně opracujte a dejte řádně vychladit tak na hodinku do ledničky.

Připravte si tácek a mísu s nasekanými oříšky (vyberte si nejlépe pouze jeden druh) nebo strouhaným kokosem nebo sezamovým semínkem. Ze zatuhlé hmoty tvarujte kuličky, které můžete libovolně obalovat v kokosu nebo sezamu nebo do ní můžete přidat výše zmíněné nadrobno posekané oříšky.

Ilustrační foto, Zdroj: saffronhut.blogspot.com

Fantazii se meze nekladou. Je možné také do kuličky zapíchnout celou mandli nebo obalovat kuličky v kakau či skořici.

Hotové kuličky chalvy uložte na tácek a před podáváním rozhodně skladujte v lednici.

Dobrou chuť!



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..