×
TOPZINE.cz

Dělená strava: Dělit či nedělit? To je oč tu běží!

Co vám říká dělená strava? Že jen zase nějaký nesmyslný typ diety? Ale kdepak, vůbec ne. Anebo možná jen trošku, ale každopádně jinak, než myslíte. Dělená strava není dieta jako taková, je to spíše úprava jídelníčku do podoby vhodnější. Ono uznejme, živit se tukem, tukem a pro změnu cukrem není přímo ideální varianta.Foto: Petra Prokopová, Topzine.cz

Takže co že je dělená strava?

Jak jsem zmínila hned v úvodu, nejedná se o dietu, ale spíše přetvoření jídelníčku k obrazu dokonalejšímu. A nemusí se jednat pouze o transformaci jídelníčku a stravování, ale i přeměnu celého životního stylu. Hlavní pointou dělené stravy je – jak již název napovídá – rozdělení do několika skupin, které se vzájemně kombinují nebo naopak striktně nekombinují, což je klíčem ke zlepšení stravovacích návyků.

Jaký je tedy onen princip dělení stravy?

No víceméně to, že se strava dělí. Ale to není příliš pochopitelné pro nás neznalé, uznávám. Přesněji se tedy strava dělí podle toho, za jakých podmínek jednotlivé skupiny trávíme.  Mnohé by teď zřejmě napadlo, že dělení se nikterak neliší od dělení základního, tedy – cukry, tuky, bílkoviny. A úplná chyba v úsudku to také není. Stravu dělíme na sacharidy, bílkoviny a tzv. neutrální potraviny, přičemž neutrální potraviny jsou takové, které lze konzumovat samostatně, ale také kombinovat s potravinami první i druhé skupiny.

Foto: Petra Prokopová, Topzine.cz

Jak vůbec došlo k takovému rozdělení stravy?

Toto rozdělení vzniklo především kvůli tomu, že potraviny každé této skupiny tráví tělo za jiných podmínek. Kupříkladu sníme-li třeba kostku cukru, tělo ji bude trávit dle jiného vzorce než kus hovězího. Jelikož tělo zpracovává každou z těchto potravin v jiném prostředí (kyselém, zásaditém nebo neutrálním), nedojde při jejich hromadném požití k ideálnímu rozkladu. A proto je podle zastánců dělené stravy lepší konzumovat potraviny rozumněji, a to přesně podle výše uvedených skupin.

Potraviny jednotlivých skupin anebo jako oheň a voda!

Sacharidové potraviny

Sacharidy (nebo také uhlovodany), či potraviny z této skupiny, jsou takové, které naše tělo zpracovává za účasti vysokého pH, tedy v zásaditém prostředí.  Sacharidy je možné kombinovat pouze s potraviny ze skupiny neutrální, ale ne s prvky skupiny bílkovin (to zní jako chemie, že ano?) nebo pokud, tak jen málo nebo zcela výjimečně. Do této skupiny patří potraviny jako – obiloviny (výhradně celozrnné výrobky a mouka), některé druhy zeleniny (brambory, kapusta atd.), některé druhy ovoce (banány, datle, fíky …), med, škrob a jiné.

Bílkoviny

Tyto potraviny se naopak tráví v prostředí kyselém. Přesně tak jako sacharidy, i bílkoviny lze kombinovat s neutrálními potravinami. Mezi bílkoviny patří třeba všechna masa, ryby nebo uzeniny. Ale pozor! Dělená strava neuznává vepřové maso a přímo se mu vyhýbá. K dalším potravinám této skupiny můžeme připojit mléko, vejce, ale i drobná ovoce (jahody, maliny…) nebo ovocné čaje, suchá vína nebo sekty.

Neutrální potraviny

No a neutrální potraviny jsou Švýcarsko. V tomto případě jsou takové Švýcarsko tuky (ale kvalitní a spíše rostlinné), sýry (s více než 60% tuku v sušině, tomu odpovídá třeba Apettito), syrové uzeniny (debrecínka), výhonky, klíčky, semínka, koření, ořechy, želatina a překvapivě také lihoviny.

Informací o dělené stravě je na internetu samozřejmě spousta, stejně tak jsou zde k dostání i recepty navržené jednak odborníky, ale také vytvořené přímo za pochodu lidmi, pro které se tento typ stravování stal neodmyslitelnou součástí bytí. A co vy? Také máte na výběr.

Ale pozor, nic není tak ideální jak se zdá a i dělená strava má své slabé stránky. Jednou z nich je třeba i fakt, že odstoupení od ní může mít za následek tzv. jojo efekt. Tedy pracně zformovaná postava se znovu zakulatí raz dva.  Dalším faktorem, který může ledaskoho odradit, je pouhý pohled na seznam zakázaných věcí, na němž figurují výrobky z bílé mouky (čili rohlíkům dejte sbohem), majonézy, káva, čaj nebo kakao. Takže jste-li zdatný poživatel ranní kávy, dělená strava asi nebude to nejlepší pro vás.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..