Recept na cupcakes. Malé dortíky budete chtít péct znovu a znovu

FOTO: Cupcakes
Cupcakes mohou letos zpestřit váš vánoční stůl, Foto: Lenka Rejfířová

Jejich původ je neznámý, ale podle různých receptur se pečou už od 12. století. Cupcakes jsou malé dortíky, určené pro jednu osobu. Populární jsou na oslavách, svatebních rautech, ale své jedinečné místo mohou najít i mezi vánočním cukrovím.

FOTO: Cupcakes
Cupcakes jsou neodolatelné, zamilují si je všichni, Foto: Lenka Rejfířová, Topzine.cz

Cupcakes se pečou v malých papírových košíčcích, nebo ve speciálních formách. Jejich zdobení se může stát skvělou relaxací, při které zapomenete na vánoční stres a popustíte uzdu své kreativitě.

Mandlové cupcakes s bílou čokoládou a marcipánem

Co budete potřebovat:

125 g másla
110 ml mléka
225 g polohrubé mouky
115 g cukru
1 vejce
50 g mandlí
50 g bílé čokolády
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva

recept je na 60 cupcakes (o průměru cca 3 cm)

Troubu předehřejte na 180 stupňů a připravte si papírové, nebo silikonové košíčky na pečení cupcakes (tento recept je na 60 mini košíčků, ty papírové se prodávají pod označením malé cukrářské košíčky po 200ks).

Máslo rozehřejte v mikrovlnné troubě. Ve větší míse smíchejte mouku s práškem do pečiva a oběma cukry.

Vaříte a pečete rádi? Vyzkoušejte další naše recepty

Čokoládu spolu s mandlemi vložte do igelitového sáčku a rozbouchejte je paličkou na maso na malé kousky, ty potom přidejte k ostatním ingrediencím, stejně jako rozehřáté máslo a vlažné mléko.

FOTO: Cupcakes
Cupcakes mohou letos zpestřit váš vánoční stůl

Těsto je hotové. Pokud budete používat papírové košíčky, vyrovnejte je na plech. Je lepší použít dva košíčky na jeden cupcake, protože v jednom těsto snadno ztratí hezký tvar, nebo vyteče. Vnější košíček jde po upečení snadno odstranit, a zbyde tam jen ten první, který drží na těstě.

Čajovou lžičkou těsto rozdělte do všech košíčků, ale vždy jen do dvou třetin – těsto nabyde. Pečte asi 25 min, dokud cupcakes nezezlátnou. Pokud používáte silikonové košíčky, nechte v nich cupcakes několik minut vychladnout, až poté je vyndejte.

Tip! Těsto můžete do formiček také nastříkat pomocí igelitového pytlíku, je to rychlejší.

Zdobení je největší zábava

Kouzlo Cupcakes spočívá nejdříve v neodolatelném vzhledu, skvělá chuť přichází až potom. Existuje nespočet zdobících metod, pomocí máslových krémů, ovocných a čokoládových polev, použít se dá také cukrářské zdobení nebo kandované ovoce.

FOTO: Cupcakes
Cupcakes mohou být elegantní i kýčovité. Záleží na vaší fantazii, Zdroj: wikipedia.com

Zdobení v našem receptu je snadné  – jsou polité čokoládovou polevou a ozdobené marcipánovou hvězdičkou, která se jednoduše vykrojí z vyváleného marcipánu.

Univerzální čokoládová poleva

Tato poleva má správnou konzistenci, která se hodí pro cupcakes, stejně jako pro jiné dezerty a moučníky. Navíc je vylepšená rumem – ten čokoládu krásně provoní.

Co budete potřebovat:

150 g  moučkového cukru
100 g másla
3 lžíce holandského kakaa
3 lžíce rumu
2 lžíce horké vody

Máslo necháme v kastrůlku rozpustit, přidáme cukr, rum, kakao a vodu, stále mícháme, aby se poleva nepřipálila a nezhořkla. Hotovo!

Ohodnoťte tento článek

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Lenka Rejfířová
Cestovatelka a sběratelka zážitků. Mluví španělsky a portugalsky a nevěří na jeden domov. Na cestách peče perník a smaží bramboráky jako poděkování za nocleh nebo prohlídku města.

Buďte první, kdo okomentuje tento článek!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*