Menu
TOPZINE.cz
Zdraví a sex

Co znamenají sacharidy a proč je sledovat?

Hubnutí je téma dne zejména na začátku roku, kdy si většina lidí dává mnohdy až nesmyslná novoroční předsevzetí. A jedním z nich je i během týdne zhubnout nahromaděná povánoční kila. Jenže, dejme si ruku na srdce, pět kilogramů během týdne nezhubnete. Štíhlá figura, respektive její dosažení je běh na dlouhou trať. Je to maraton, nikoliv sprint, který je navíc opředený několika pravidly. A jedním z nich je sledování toho, co jíte. Bez vyváženého jídelníčku kilogramy dolů totiž nepůjdou.

Sacharidy jako součást vyváženého jídelníčku

Co to ale znamená vyvážený jídelníček, vyvážená strava? Především doplňování všech potřebných živin, k nimž patří i sacharidy, což si mnoho lidí bohužel nepřipouští. Sacharidy jsou však jedním ze základních energetických zdrojů a pro tělo jsou tím hlavním hnacím motorem. Vynechat je – to by znamenalo nevýslovnou únavu.

Doplňovat by je měl prakticky každý, a to nezávisle na tom, jestli se jedná o profesionálního běžce, alteta, nebo jenom o příležitostného sportovce, který se chce udržovat v dobré fyzické kondici.

Co jsou to sacharidy?

Nabízí se otázka, co to sacharidy vlastně jsou. BMI kalkulačka sice analyzuje naši váhu, ale neprozradí nám, co sacharidy vlastně jsou. Sacharidy jsou chemickými látkami, které se s tuky a bílkovinamiřadí mezi hlavní živiny lidského těla. Dříve se jim také říkalo uhlovodany nebo také uhlohydráty, dnes se však používají jenom zřídka.

V současné době se dělí do několika skupin lišících se svým složením. V potravinách jich také najdeme několik.

Sacharóza, glukóza, laktóza

Pojďme si opravdu krátce zmínit alespoň některé z druhů sacharidů, které se běžně nachází v potravinách. Znát můžeme takzvanou sacharózu, což je nejběžnější cukr hojně používaný v potravinářském průmyslu. Glukózu najdeme v medu, hroznovém vínu nebo sirupech a v potravinářství je používána jako náhražka sacharózy (v praxi se tedy místo cukru použije med nebo hroznové víno)

A co laktóza? I to je sacharid, v tomto případě ale mléčný cukr hojně se vyskytující v mléčných výrobcích. Je zajímavé, že se s tímto cukrem dostáváme do kontaktu prakticky hned po narození, protože se nachází už v mateřském mléce.

Sacharidy

Sacharidy před tréninkem

Pokud jste takzvaně v tréninku, vaše pozornost se na sacharidy upne hlavně před podáním sportovního výkonu. To, kolik jich přijmete, však záleží na vašem způsobu stravování. V současné době jsou hitem různé diety, které jsou založené na nízkosacharidovém příjmu (srovnání ketodiet je dostupné běžně na internetu i s recenzemi uživatelů). Odborníci na výživu jsou ale toho názoru, že sacharidy nejsou cukrem, proto když si nebudeme zaměňovat denní příjem sacharidů a cukru, vysněného zhubnutí dosáhneme.

Podle nich by denní příjem sacharidů měl odpovídat zhruba pětačtyřiceti až pětašedesáti procentům celkového energetického příjmu za den. Jak už bylo zmíněno, sacharidy = energie, kterou během dne potřebujeme při různých činnostech, nejen při vynakládání sportovního výkonu.

Ovšem před tréninkem se doporučují především, jelikož podporují uvolňování inzulinu a v kombinaci s proteiny (neboli bílkovinami) zlepšují jejich slučování a brání v rozkladu proteinů.

Sacharidy si dopřávejte ideálně k snídani

Upustíme-li od sportovců a jejich stravování před tréninkem, nabízí se otázka, jak sacharidy během dne jíst. Je vůbec vhodné je během dne jíst, nebo kdy je ideální čas? Nutriční specialisté se shodují na tom, že nezáleží na tom, kdy sacharidy jíme, ale v jakém množství. Dopřát si je můžete třeba k snídani, které je tím nejdůležitějším jídlem dne. Samozřejmě ani na snídani to se sacharidy nepřehánějte. Rčení, že všeho moc škodí, platí i v tomto případě.

Sacharidy by zároveň měly putovat z opravdu kvalitních zdrojů, ať už připravujete snídani, nebo si předepisujete komplexní sacharidy na oběd či večeři. Najdete je například v celozrnných těstovinách, bramborách nebo rýži.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Co znamenají sacharidy a proč je sledovat?