×
TOPZINE.cz

Česnečka jako lék na probdělou noc

Léčivou sílu česneku objevili již staří Egypťané, kteří jím dopovali své otroky při stavění pyramid. Ve válkách ho jako lék k uzdravení používal nejeden vojenský lékař. Léčivá bylina Allium sativum neboli česnek je osvědčená zejména svým posilujícím účinkem.

Česnek je velice zdravý; Foto: Filip Heimerle

Česnek jako nejlepší lékař

Mimo Egypťany a vojenské lékaře ho lidé často používali i proti nebezpečným upírům, vyvěšovali jej po pokojích a nosili jako přívěsky na krku. Těžko popírat, zda se jedná o pravdu, či jen o báchorky. Ale zatímco o upírech nevíme téměř nic, česnek je stále zejména v medicínském bádání. Jeho účinky jsou potvrzeny, jen se lékaři přesně neshodují, v jaké míře a hodnotách opravdu působí.

Všeobecně víme, že snižuje riziko srdečních onemocnění a rakoviny. Do jak míry, ale jasné není. Snižuje také hladinu cholesterolu, redukuje krevní srážlivost, má protiinfekční účinky a zejména nám zvyšuje imunitu. Niterně snižuje krevní tlak, a to právě díky jeho schopnostem rozšiřovat cévy a tím zlepšit krevní oběh.

Česnečka lékem na probdělou noc

Je bohatý na vitamíny A, B, C, selen, vápník a jód. Jeho posilující účinek oceňujeme často zejména po dlouhých nocích. Oblíbená česnečka nás rychle postaví na nohy a dodá ztracené síly. Občas nás z kocovinové postele vytáhne právě až typické aroma, které se skrývá v česnekové cibulce.

Česnečka jako lék; Foto: Filip Heimerle

Připravit česnečku není nic náročného a zdlouhavého. Nadrobno nakrájenou cibulku orestujeme spolu s vylisovaným česnekem. A zalijeme horkou vodou. Přidáme na kostičky nakrájené očištěné brambory, dále také bujón, pepř, sůl a dle chuti kmín. Majoránku přidáváme až poté, co jsme se ujistili, že brambory máme dost měkké.

Konečná fáze česnečky záleží na oblibě a chuti kuchaře. Můžeme rozšlehat vejce a až nakonec jej přidat. Oblíbené jsou také krutony či polévku posypat nastrouhaným sýrem.

Česneková pomazánka

Česnek je velkým oblíbencem, často slýcháme od gurmánů, že by ho přidávali do všeho, a kdyby to šlo, tak i do buchet. Tam bych to upřímně nezkoušela, za to doporučuji osvědčenou česnekovou pomazánku, která je rychlá a naprosto jednoduchá.

Česneková pomazánka; Foto: Filip Heimerle

Sýr, nejlépe eidam, nastrouháme najemno, přidáme prolisovaný česnek – množství je na vašem jazýčku, a smícháme s majonézou či lépe s pomazánkovým máslem – bez příchuti! Na čerstvém chlebu se tato pomazánka vyjímá zejména s čerstvou pažitkou. Dobrou chuť!

Ohodnoťte tento článek


Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..