×
TOPZINE.cz

České restaurace se utkají v soutěži Czech Food Cup 2010

Domácí gastronomie se otřese v základech. Šestého února startuje ojedinělé klání, na jehož konci budeme znát název nejlepší restaurace, která ve svém jídelním lístku nabízí české speciality. Smyslem této akce je zviditelnění a popularizace tradiční české kuchyně jako turistického potenciálu Česka.

Ovocné knedlíky, Zdroj: girlinczechland.files.wordpress.com
Ovocné knedlíky, Zdroj: girlinczechland.files.wordpress.com

Organizátoři kulinářského projektu s názvem Czech Specials neboli Ochutnejte Českou republiku se rozhodli vyrazit do boje se skomírající prestiží české gastronomie a nasadit laťku znovu vysoko. Vyhlašují válku rozpínajícím se fast foodům a jejich cílem je vybudovat jeden ze stěžejních marketingových produktů pro propagaci české země na tuzemské i mezinárodní úrovni. Soutěže se mohou zúčastnit certifikované restaurace nabízející národní a regionální pokrmy. Návštěvník je pozná podle loga Czech Specials.

Restaurace budou soutěžit vždy se dvěma českými specialitami – s národní, která bude stanovená, a s regionální, kterou si mohou podniky vybrat a může ji nahradit i specialita šéfkuchaře. Gastronomická utkání budou probíhat od února do dubna v celkem pěti regionálních kolech. Celostátní finále se uskuteční na prvního máje, při němž bude odtajněn absolutní vítěz. Hodnocení pokrmů bude ležet na bedrech poroty složené z odborníků i známých osobností. Do hodnotících křesel usednou například generální ředitelka Grand hotelu Pupp Andrea Pfeffer-Ferklová, nebo Pavel Kudrna, moderátor pořadu Rozhlas u plotny, který je vysílán na Českém rozhlase.

Kde se bude vařit

Koprová omáčka, Zdroj: fotothing.com
Koprová omáčka, Zdroj: fotothing.com

Klání startuje 6. února na veletrhu TOP GASTRO a HOLIDAY WORLD 2010, v němž se utkají restaurace z Prahy a okolí. Národní specialitou bude výzva všech hospodyněk svíčková na smetaně. Dvacátého března soutěž přesídlí do Zlína, kde se budou o post regionálního vítěze ucházet restaurace z Jižní a Východní Moravy, ze Severní Moravy a ze Slezska. O zlato zabojují s koprovou omáčkou. O týden později, 27. března zavítá Czech Food Cup do Pardubic, spolu s kuchaři z Českého Severu, Krkonoš, Českého ráje a Východních Čech. Tento den bude patřit ovocným knedlíkům. Co nejlépe připravit českou rybu na kmínu se 10. dubna v Českých Budějovicích pokusí Vysočina, Šumava a Jižní Čechy. O prvenství v přípravě vepřové pečínky se zelím a knedlíkem se 17. dubna v Plzni poperou týmy ze Severozápadních Čech, Plzeňska a Západočeských lázní.

Národní finále bude hostit lázeňské město Karlovy Vary a to prvního dne měsíce května. Na kolonádě se bude ochutnávat rajská omáčka. Vítězná restaurace si odnese voucher na 55 555 korun. Během regionálních kol budou všechna soutěžní jídla zároveň i degustační. To znamená, že každý návštěvník obdrží zdarma malou porci na ochutnání. Lidé mohou hlasovat, která restaurace jim připravila nejchutnější krmi. V každém kole tak bude vyhlášen i vítěz laické veřejnosti.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..