Češi zkonzumují několik set kilo šnečího masa ročně. Zájem dál narůstá

hlemyzdi__sneci-maso
Šnečí maso, Zdroj: Unilever

Několik stovek kilogramů hlemýždího masa letos zpracovala šnečí farma Barkona Snails, která zhruba rok funguje na kraji Olomouce. Poptávka po hlemýždích delikatesách se v Česku postupně zvyšuje, přičemž výrazný nárůst objednávek majitelé šnečí farmy evidují v předvánočním období. Speciality ze šnečího masa už za první republiky patřily k oblíbeným postním jídlům.

hlemyzdi__sneci-maso
Šnečí maso, Zdroj: Unilever

“Lidé se postupně k šnečímu masu začínají vracet. Kupují ho například pro speciální příležitosti, jako jsou narozeniny. Nebo když chtějí své blízké překvapit něčím zvláštním,” řekl ČTK spolumajitel šnečí farmy Barkona Snails Radek Koňárek. Zároveň se zvyšuje počet Čechů, kteří si šnečí pochoutky dopřávají pravidelně. “Vidíme to i na našem stánku na vánočních trzích v Olomouci, který letos provozujeme druhou sezónu. Lidé se po počátečních rozpacích začínají vracet,” dodal Koňárek.

Farma Barkona Snails za rok svého působení vykoupila až 100.000 sbíraných šneků zahradních. “Zpracovali jsme několik stovek kilogramů šnečího masa,” podotkl Koňárek. Farma zároveň chová tisíce šneků afrických, z jejichž vajíček vyrábí šnečí kaviár. Veškerou produkci specialit zatím prodává v Česku, kde zásobuje restaurace, vinotéky i specializované obchody s delikatesami. Zároveň má internetový obchod.

Čtěte také: Recept na hlemýždě s kaviárem

V nabídce farmy je pečlivě uvařené šnečí maso určené k finální kuchyňské úpravě, šnečí paštika, šneci připravení po burgundsku i šnečí kaviár. “V našich stáncích, které máme na vánočních trzích v Olomouci a Brně, připravujeme i šnečí polévku se šnečími knedlíčky či ragú. Občas nabízíme také šátečky plněné šnečí pěnou,” řekl Koňárek.

Osvěta spotřebitelů ohledně konzumace šnečího masa se zvyšuje díky gastronomickým festivalům a farmářským trhům, na kterých jsou šnečí speciality k dostání. V závěru roku poptávka vzrostla několikanásobně. “Souvisí to s tím, že se lidé začínají vracet k této tradiční pochoutce, která za první republiky zdobila vánoční stůl v nejedné domácnosti. Recepty na postní šnečí pokrmy byly už v kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové,” podotkl Koňárek.

[wysija_form id=”3"]

Čechy lze podle Koňárka rozdělit do tří skupin podle toho, jak se ke konzumaci šnečího masa staví. “První skupinu tvoří lidé, kteří ho apriori odmítají. Pak jsou ti, kteří šnečí maso milují. A nejpočetnější skupinu tvoří lidé, kteří mají zábrany a neví, jestli mají šnečí maso ochutnat. Když se k tomu rozhodnou, tak je drtivá většina nadšena. Pokud lidem chutná, tak nám to dává elán do další práce,” uvedl Koňárek.

V ČR fungují desítky šnečích farem různé velikosti. “Některé firmy, mezi kterými jsme i my, šneky rovněž zpracovávají. Většinu produkce však exportují. I proto jsme se zaměřili na tuzemský trh,” podotkl. Nápad chovat šneky dostal Koňárek se svojí partnerkou před několika lety, když pořídili terarijní šneky dětem. “Začali se nám množit geometrickou řadou. Díky informacím o neobvyklé delikatese – šnečím kaviáru – jsme se rozhodli chovat šneky Helix aspersa maxima a zpracovávat i maso šneků zahradních,” řekl.

Autor ČTK

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Buďte první, kdo okomentuje tento článek!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*