Češi neumí upravit luštěniny, proto jich jedí málo. Stejně tak ryby

Češi jedí málo ryb a luštěnin, zaostávají v konzumaci ryb za evropským průměrem o víc než pět kilogramů na osobu a rok a luštěnin snědí v porovnání s Jihoevropany méně než polovinu. Ovoce a zeleniny snědí méně než například Slováci. Novinářům to dnes řekli členové Fóra zdravé výživy.

Jak upravit luštěniny Češi nevědí
Zdroj: Shutterstock.com

V roce 2014 byla v Česku spotřeba luštěnin 2,7 kilogramů na osobu a rok, což je historicky nejvíc. Na jihu Evropy to bylo kolem šesti kilogramů. Rybího masa snědí Češi 5,5 kilogramu na osobu a rok, doporučeno je dvakrát v týdnu po 200 gramech masa, což je za rok zhruba 21 kilogramů.

„S ohledem na doporučení odborníků zaostáváme v konzumaci ryb, luštěnin i ovoce a zeleniny. Naše strava neobsahuje dostatek vlákniny a důležitých látek, které přispívají k ochraně před nemocemi srdce a cév, jež jsou v Česku nejčastější příčinou úmrtí,“ řekl profesor Rudolf Poledne.

Doporučil lidem využít zahraniční dovolené k ochutnávce tamní zdravé stravy. Často totiž Češi vyřazují z jídelníčku luštěniny jen proto, že nevědí, jak je upravit, aby jim chutnaly a neměli po nich trávicí potíže. Od ryb je odrazuje cena a to, že v nich jsou kosti, což vede rodiče k tomu, aby dětem dávali rybí prsty, v nichž bývá jen málo rybího masa.

Podle profesorky Jany Dostálové je potřeba zvykat na luštěniny i ryby už malé děti. V mateřských školkách se ukazuje, že pokud dítě není na tyto pokrmy zvyklé z domova, odmítá je. Stejné je to ve školách.

„Problém je i ve školních jídelnách, kde se stále neplní doporučení o množství luštěnin a ryb. Navíc, když kuchařky luštěniny uvaří, děti to stejně nejedí,“ řekla. Z ankety mezi studenty vyplynulo, že luštěniny jim nechutnají. Příčinou je podle Dostálové nevhodná úprava. Správným namáčením a vařením lze z luštěnin dostat většinu látek, které způsobují nadýmání. Specifickou chuť luštěnin lze zamaskovat tím, že se přidávají do salátů či polévek. Jako důvod omezení luštěnin uváděli studenti i složitou přípravu pokrmů z nich.

„U nás se stále méně času, až na některé fanoušky, věnuje přípravě pokrmů v domácnosti. Matky kupují polotovary a hotové pokrmy, zatímco uvařit jídlo z luštěnin dá práci,“ poznamenala profesorka.

Podobně je to s rybami. „Ryby v podstatě neumíme vhodně upravit. Nejoblíbenější je smažení v trojobalu, to chutná i dětem ve školních jídelnách. Ale ryby dušené a pečené nejsou tak oblíbené,“ řekla.

Od ryb může někoho odradit vyšší cena, na rozdíl od luštěnin, které jsou levné, tak hlavně čerstvé ryby jsou poměrně drahé. Ryby lze konzumovat i ve formě rybích výrobků, ochucených rybích jídel, tam ale je hodně soli, což zdraví neprospívá, připomněla odbornice.

Autor ČTK

Češi neumí upravit luštěniny, proto jich jedí málo. Stejně tak ryby
Ohodnoťte tento článek


Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*