Velmi chutná a zdravá zelenina, v naší kuchyni bohužel často opomíjena. Naučte se tento celer jíst a uvidíte, že váš jídelníček příjemně obohatí o novou chuť a mnoho zdraví prospěšných látek. Jeho využití v kuchyni není vůbec složité, dá se jíst syrový i tepelně zpracovaný. Jak na to?
Řapíkatý (také řapíkový) celer je typickou zeleninou pro teplé klima přímořských oblastí v západní Evropě. V jídelníčku si našel popularitu zejména ve středomořských kuchyních a v Americe, kde je oblíbenější než celer bulvový, nám běžně známý a námi používaný. U nás si celer řapíkatý svou oblibu teprve získává.
Pro velice nízký obsah kalorií a vysoký obsah výživných látek je výbornou dietní zeleninou i skvělou součástí zdravé stravy. Je vynikajícím zdrojem vitamínu C. Dále obsahuje bílkoviny, vlákninu, vitamín B1, vitamín B2, karoten, draslík, sodík, vápník, fosfor, železo, hořčík a jiné. Jeho specifickou chuť a vůni vytváří éterický olej. Celer řapíkatý posiluje činnost ledvin. Podporuje činnost pohlavních žláz. Je vhodný při artritidě, revmatismu a dně. Taktéž při nervových slabostech, neboť snižuje množství stresových hormonů a tím uklidňuje nervy. Zřejmě dokáže snižovat vysoký krevní tlak a cholesterol, prozatím se o tom vedou klinické studie.
U plně vyvinutého celeru dosahují řapíky (žebra) okolo 25 až 30 cm délky. Při nákupu vybírejte celer zakončený neovadlými, hezky zbarvenými listy. K dispozici je po celý rok, ale nejlepší kvalitu má během letních měsíců. V lednici vydrží přibližně jeden týden.
Zelené listy na konci řapíků můžete nasekané i celé přidávat do polévek, salátů a masových pokrmů. Využití je obdobné jako u petržele. Otrhané a omyté listy lze usušit a pak využívat jako koření.
Lepší je konzumovat celer řapíkatý syrový (čerstvý), ostatně jako většinu zeleniny. Nakrájené řapíky se díky své křupavé textuře a výrazné chuti hodí do nejrozličnějších salátů. Nevšední a lahodný předkrm získáte, když očištěné řapíky celeru nakrájíte na tyčinky a budete je podávat se sýrem jako například lučina, smetanový sýr a cottage sýr. Tyčinky celeru do sýra jednoduše namáčejte nebo je sýrem potřete (vyplňte). Vyzkoušet můžete i vhodné omáčky, arašídové máslo a podobně.
Řapíky celeru, ať už nakrájené nebo celé, lze vařit, dusit, restovat, zapékat i grilovat. Nejvhodnější je tato zelenina jako příloha k vepřovému, hovězímu a kuřecímu masu. A při vaření mořských plodů vám pomůže zmírnit rybí zápach. Pár řapíků celeru jednoduše přidejte do vody k mořským plodům.
Foto: Petra Prokopová, Topzine.cz
Jednoduché recepty:
Skvělý salát: celer řapíkatý, tři jablka, 200 g zakysané smetany, 100 g majonézy, 100 g rozinek, 100 g sekaných vlašských ořechů (či slunečnicových semínek), sůl, pepř.
Odstraňte listy a jednotlivé řapíky celeru omyjte, nakrájejte a vložte do mísy. Jablka taktéž omyjte, odstraňte jádra, nakrájejte na kostičky a vložte do mísy. Přidejte smetanu i majonézu a promíchejte. Pak nasypte rozinky a ořechy. Dle chuti osolte, opepřete a vše opět promíchejte. Mísu se salátem přikryjte potravinovou fólii a na půl hodiny vložte do ledničky. Potom podávejte nejlépe k pečenému či grilovanému masu (kuřeti).
Celer řapíkatý: Známe 3 recepty, jak tuto vitamínovou bombu připravit
Zapečený celer: celer řapíkatý, citrón, 100 – 150 g strouhaného sýra, sůl, pepř. Celer omyjte, odstraňte listy a jednotlivé řapíky nakrájejte na deseticentimetrové tyčinky. Povařte dvě minuty v osolené vodě s několika kapkami citrónové šťávy. Okapané naskládejte do máslem vytřené zapékací mísy, osolte, opepřete, posypte sýrem a v předehřáté troubě zapečte.
Rychlý salát: Nakrájejte na kousky řapíky celeru, jablko a přiměřeně ananasu. Přidejte nasekané vlašské ořechy a kousky grilovaného kuřete a vše promíchejte s light majonézou.
Celer na grilu: Lehce pokropte celé řapíky olivovým olejem a dejte na gril. Příliš je nerozpečte. Posléze podávejte s citrónem, paprikou a nízkotučnou kysanou smetanou.
Přírodní šťáva: Jste-li příznivci přírodních šťáv a máte doma odšťavňovač, tak vyzkoušejte smíchat celer s mrkví, jablkem a rajčetem. Lehce dochuťte solí a citrónem.