×
TOPZINE.cz

Café Rozmar v Praze oslní výborným jídlem a příjemnou obsluhou

Café Rozmar u vltavského břehu láká kolemjdoucí už ve výloze vylepeným žebříčkem TOP 100 Maurerova výběru (nezávislí hodnotitelé). Hrdě stojí na 41. místě. Stojí opravu za to? 

Foto: rozmar_rozmar
Interiér Café Rozmar je příjemný na pohled i k posezení, Zdroj: oficiální stránky kavárny

 

Ale buďme spravedliví. Pravděpodobně ne každý hodnotící si může dovolit pětihvězdičkový luxus, a proto stačí jedno špatné hodnocení a průměrný výsledek je mizerný. Buďme  však taky realističtí – právě proto, že ne každý hodnotitel si může dovolit pětihvězdičkový luxus, blaží nás, střední vrstvy, že i my můžeme nahlédnout do seznamu Maurerova výběru a kápnout tam na cenově dostupné, a přitom kvalitní místo, kam se jít najíst. 

Café Rozmar je příjemně barevně i designově laděná kavárna, a ačkoliv pánskému pokolení se to možná, jak jsem měla možnost zaslechnout jeden názor, zdá být spíš dámským prostředím, jsem si jistá, že i pánům se tam nakonec bude líbit. Celý interiér působí hravě, pozitivně, svěže, což vítáme zejména poslední dobou, s blížícím se jarem. 

Obsluha si zaslouží plusové body 

Obsluha je tu milá. Vřele vás přivítá a už při příchodu s vámi naváže oční kontakt, kterým říká, že vás tu rádi vidí, že neobtěžujete. Což je situace, která v mnoha českých restauracích bohužel ještě není zvykem, ale výjimkou! 

Foto: martha_issova_rozmar
Častým hostem, ale i pomocníkem, je v Café Rozmar herečka Martha Issová

 

Své hodování jsem započala objednávkou neperlivé vody a skleničkou vína. Z nabídky rozlévaných bílých vín jsem zvolila Tramín červený, čehož jsem pár minut na to trochu litovala, protože můj výběr pokrmu padl na víkendovou nabídku: vepřová kotleta  plněná ořechy a nivou s pečenými bramborami naplněnými česnekovým dipem. Ale litovala jsem zbytečně. Hodil se! 

Toho dne jsem byla vůbec nějak skeptická. Rozhodování, co si objednat, mi trvalo déle než obvykle. Do vepřového se mi zprvu ani nechtělo, navíc jsem se bála možné agresivity česneku a hrudkovité struktury dipu, která by chuťovým buňkám mohla v mé jámě ústní způsobit pěkný zmatek a zkazit celkový dojem. Zbytečné obavy! 

Dip byl de facto jen jemný teplý majonézový přeliv s lehoučkým dotekem česneku, který s dobře propečenými bramborami (ani polosyrovými ani rozpadajícími se vysušením) tvořil dokonalou přílohu k plátku vepřového naservírovaného na čerstvém salátu. Tak moje chuťové buňky zůstaly v naprostém pořádku, nezmatené. 

Precizně upravené maso 

Mimochodem, takhle dobře upravené vepřové už jsem dlouho nejedla. Bylo šťavnaté, propečené, libové. Zbytečně z něj nevytékaly všude kolem litry nivy, ta spolu s ořechy plátek masa jen decentně doprovázela. Všechno chuťově ladilo, bylo to jemné, čerstvé, delikátní. Celé rozložení pokrmu na talíři navíc vypadalo velmi efektně a luxusně. 

Ilustrace z webových stránek kavárny Rozmar

 

Krátce po jídle mi na stole přistála už předem objednaná sladká tečka, která můj dosavadní požitek z jídla měla umocnit. Nejsem moc dezertový typ, a když už si něco sladkého objednám, máloco mě opravdu nadchne, proto jsem už předem litovala Rozmar za můj zkažený dojem z jinak perfektního oběda. A zase jsem se spletla! Domácí jahodové tiramisu bylo moc dobré. Sice mi na talíři trochu chyběla čerstvá jahůdka jako dekorace, ale obešla jsem se i bez ní. A po dobrém dezertu jsem si dala ještě dobrou kávu. 

Kavárna pomáhá potřebným 

Café Rozmar je projektem obecně prospěšné společnosti Rozmarýna. Snaží se pomoct mladým lidem z dětských domovů vykročit v jejich samostatých životech správným směrem. Mnozí z nich v Café Rozmar dostanou pracovní příležitost, která pro ně může být dobrým startovním můstkem. Záleží samozřejmě jen na nich, jak s takovou příležitostí naloží. 

Nutno říct, že práce v Café Rozmar není žádná ufňukaná charita. Je to práce jako v kterémkoliv jiném gastronomickém zařízení, s výší platu stejnou nebo alespoň srovnatelnou, jaká je v dnešní době v tomhle oboru běžná. Ale plat si musí zasloužit. Respektive musí dokázat, že mají dostatek odhodlání a snahy odvádět dobře svou práci, za kterou jsou odměňováni jako kterýkoliv jiný člověk. 

V Café Rozmar jsou děti z dětských domovů zřejmě i častými hosty. Měla jsem to štěstí, že přímo za mnou jich seděla skupinka se dvěma lektory Rozmarýny. Aniž bych si hrála na špiona, musela jsem se zaposlouchat do jejich debaty. A po chvíli mi tam s tou partou mladých lidí bylo tak fajn, že jsem neměla chuť se zvedat k odchodu. Předběhli mě oni. Mnozí z nich to měli v hlavě vážně srovnané, byli bystří, pohotoví, měli rozhled, zajímali se. V jednu chvíli jsem jim navíc skoro záviděla, že mají někoho, s kým mohou tak otevřeně diskutovat prakticky o čemkoliv. Lektoři jim dávali k diskusi podněty, poslouchali je, směrovali a vyjadřovali svoje názory. 

Člověku taková návštěva jedné kavárny dá životní ponaučení.  Mladí lidé, kteří vyrostli v dětských domovech, nepotřebují žádnou zvláštní soucitnou péči. Jsou to dostatečné osobnosti na to, aby si jednou vydobyly svoje místo na výsluní samy. Jediné, co potřebují, je ze začátku trochu popostrčit a nasměrovat. 

www.cafe-rozmar.cz 

ADRESA:
Trojická 386/1, 128 00 Praha-Nové Město 

OTEVÍRACÍ DOBA:
Po – So 11:30 – 22:00, Ne 11:30 – 21:00 

BEZBARIÉROVÝ PŘÍSTUP:
ne 

NEKUŘÁCKÁ ČÁST:
nekuřácká kavárna 

HODNOCENÍ:
Jídlo: 4**** Obsluha: 3*** Atmosféra: 3*** 



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..