Menu
TOPZINE.cz
Divadelní hry, představení - novinky a recenze

Bylo nás pět, Don Juan a Faust nebo Věc Čapek, to jsou hradecké premiéry sezóny 2011/2012

Další divadelní sezóna Klicperova divadla láká diváky na Poláčkovy kluky z Bylo nás pět nebo Drábkovou hru Koule, která ještě před jevištním provedením rozlítila kritiky. Jde o volnou adaptaci příběhu koulařky Heleny Fibingerové, která byla před půl rokem uvedena na rozhlasových vlnách v podání Pavly Tomicové.

Soubor Klicperova divadla Zdroj: klicperovodivadlo.cz

Divadelní sezóna v Hradci Králové 2011/2012 začne v září představením Tulák po hvězdách Davida Šiktance. V jeho rukou ožije román Jacka Londona a ukáže se v nejlepším světle. Hrdina Darrel Standing prokáže svou nesmrtelnou a nezdolnou duší ve vězení své charisma a odhodlání vydržet mučení až do propuštění. Jack London se při psaní inspiroval skutečným příběhem Eda Morrela, který strávil pět let života neoprávněně uvězněn ve svěrací kazajce, a až díky proslavení románu Jacka Londona se mu podařilo otevřít svůj případ a být propuštěn. Darrel Standing ve vězení vzpomíná na svůj minulý život i na svou vyvolenou ženu a přemýšlí, jak by se mu s ní žilo, kdyby byl na svobodě.

Don Juan a Faust

Další premiériou je hra režiséra Jiřího Nekvasila Don Juan a Faust od Christiana Dietricha Grabbeho. Dva naprosto odlišní muži Don Juan a Faust usilují o krásnou Annu a její lásky se domáhají různými činy. Německá hra z roku 1828 přináší pohled na životy obou dvou hlavních představitelů, naprosto odlišných mužů, kteří jsou předurčeni osudu již svými typickými lidskými charaktery, Faust podle Goetheho a Don Juan dle  Moliéra. K těmto dvěma protagonistům přichází na scénu i temný ďábelský rytíř, který zamíchá osudy všech.

Žárlivost mezi mužem a ženou

Žárlivost je další premiérou autorky hry Esther Vilarové a režiséra Pavla Krejčího a volně navazuje na cyklus Šepoty a výkřiky, které divadlo každoročně rozšiřuje. Komorní hra je inscenována do malé scény v podkroví divadla a pojednává o mezilidských vztazích tří sester, které milují jednoho muže a žárlí na sebe. Perličkou ve hře je to, že se ženy v čase dialogu nikdy nesetkají a dodává to tak hře napětí, vtip a nadhled.

Hradec Králové uvede i Figarovu svatbu

David Drábek zrežíruje Figarovu svatbu od Pierra-Augustina Carona de Beaumarchais, zkomponovanou také jako operu Wolfganga Amadea Mozarta. Sluha Figaro prožije za jeden neobyčejný den úplně vše, co by se mu mohlo stát za celý život, stejně tak i jeho milá Zuzanka, vdavekchtivá Marcelina či hrabě Almavivo. Komedie plná zvratů, vtipů a gagů vznikla sázkou Beaumarchaise, zda napíše další úspěšnou komedii po Lazebníku sevillském, a povedlo se mu to!

Věc Makropulos Karla Čapka

Další divadelní premiéra Věc Čapek jistě patří na scénu do Hradce Králové, protože spisovatel Karel Čapek se narodil ve východočeských Malých Svatoňovicích a Věc Čapek je nové dílo režiséra Martina Františáka, který s Klicperovým divadlem spolupracuje již řadu let (avšak jeho domovinou je ostravské Divadlo Petra Bezruče). V životě Karla Čapka nebude chybět bratr Josef, sestra Helena, město Hradec Králové, kam chodil na gymnázium, Dášenka či skupina Pátečníků v čele s T. G. Masarykem … .

Temná Morgiana oněmí diváky

Morgianu Alexandra Grina zrežíruje Daniel Špinar a v této hře se předvedou mladé herečky divadla, které ztvární dvě mladé sestry, avšak každá bude jiná. Morginana ztělesňuje zlo, kdežto její sestra Clara milost a lásku. Před třiceti lety natočil Morgianu Juraj Herz ve dvojroli s Ivou Janžurovou. Jistě velmi zajímavé bude srovnání těchto dvou ztvárnění.

Možní adepti na slavnou pětici z Bylo nás pět

Další premiérou bude Bylo nás pět Ondřeje Havelky, která vzdá hold východočeskému rodákovi Karlu Poláčkovi, u kterého si v roce 2012 připomeneme 120.výročí narození v Rychnově nad Kněžnou. Kdo si ale zahraje všech pět kluků, režisér ani další představitelé Klicperova divadla doposud neprozradili. Ale co je doopravdy jisté, premiéra je naplánována na závěr divadelní sezóny jako třešnička na dortu.

Zmedializovaná hra Koule Davida Drábka

Jedna z posledních premiér sezóny 2011/2012 bude hra Koule Davida Drábka, kde se představí v hlavní roli Pavla Tomicová, která tuto hru ztvárnila i v Českém rozhlase na začátku roku 2011. Letos herci tuto inscenaci předvedli i ve Šrámkově Sobotce. V rozhlasovém pořadu vystoupí bývalá koulařka, která vypráví posluchačům svůj příběh o lidech kolem sebe, kteří jí pomohli, ale i o těch, kteří ji v lásce neměli.

Klicperovo divadlo předplatné na další sezónu začne prodávat od 22. srpna pro studenty, seniory nebo pro ty, kteří chtějí vidět jen premiéry. Všem dosavadním předplatitelům rezervuje sedadlo do 10.září!

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Bylo nás pět, Don Juan a Faust nebo Věc Čapek, to jsou hradecké premiéry sezóny 2011/2012