Malé tmavě modré kuličky řadící se mezi lesní plody s oficiálním názvem Brusnice borůvka. V podobě malých keříků se jako koberec rozrůstá po našich lesích hlavně v červnu a červenci, ve vyšších nadmořských výškách spíš v srpnu. Jaká kouzla v sobě tyto malé kuličky skrývají?
Zdroj: swissanons.ning.com
Nejen, že jsou borůvky velmi chutné a zbarví do fialova vše, co mohou, ale dokonce v sobě ukrývají nesčetné množství bioaktivních látek a vitamínů, z nichž nejznámější je vitamín C, který posiluje naši imunitu. Také jsou velice bohaté na karoten, který léčí především oči a na železo. Velký obsah antioxidantů působí v našem těle jako prevence před mnoha nemocemi.
Léčebné vlastnosti borůvek
Dá se říct, že vytváří velice silný štít a brání naše tělo před viry a bakteriemi. Důležitým štítem jsou zejména před viry, které napadají sliznice. Pomáhají při její regeneraci. Dále jsou užitečné při léčení různých onemocnění, jako je obyčejná chřipka nebo rýma a to v jakémkoli stavu. Ať jsou čerstvé, sušené a nebo zmražené či v podobě koktejlu.
Zejména pro diabetiky je tato pochoutka nepostradatelnou součástí jejich jídelníčku. V tomto případě se nemusíte nijak omezovat. Borůvky totiž obsahují látky, které snižují hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Nejen, že jsou chutné, ale zlehka cukrovku i léčí. Dále umožňují regenerovat cévní systém, prokrvovat končetiny, udržovat zrak v dobré kondici a jak už bylo zmiňováno, chránit sliznice.
Zdroj: foodnetwork.com
Nezapomínejme na lístky
Pokud jsme se dosud bavili jen o plodech Brusnice borůvky, měli bychom se zmínit i o listech jejího keře. Ty jsou totiž úplně stejně účinné jako samotné plody. Sbíráme je koncem jara a sušíme, abychom z nich mohli uvařit velmi chutný a léčivý čaj, který pomáhá při žaludečních a střevních potížích, zánětu ledvin a močového měchýře a celkově pročistí a vydezinfikuje celé naše tělo, aby si škodlivé látky mohly dát odchod.
Borůvky chutnají i léčí!
Borůvky se dají konzumovat mnoha způsoby. Lidé je často jí čerstvé, přičemž by neměly byt utrhnuté více než dva dny. Dále se mačkají a míchají společně s cukrem, někdy i se smetanou a nebo se zkrátka přidávají k palačinkám nebo kynutým knedlíkům. Borůvky je třeba důkladně umýt a po zakoupení v obchodě se ujistit, zda jsou v pořádku.
Borůvky se mohou přidávat do bábovky, buchty, dorty, zákusků či zmrzlinových pohárů, mohou se zavařit, zmrazit či usušit nebo si můžete vyrobit domácí marmeládu či víno.