Menu
TOPZINE.cz
Studium VŠ

Masarykova univerzita přichází s novinkou, zavelí: Zapiš se!

Redakce

Redakce

13. 7. 2010

Každý student si velice rád a často ulehčuje své studium. Tentokrát se však pro ulehčení studia rozhodla sama univerzita. Konkrétně Masarykova univerzita, na které vývojáři informačního systému IS MU přišli se závratnou novinkou. Ta by měla studentům zabránit v opomenutí zápisu do semestru.

Foto: Tomáš Zbyňovský, Topzine.cz

Nový systém bude každým dnem ve večerních hodinách vyhodnocovat, zda student splňuje všechny podmínky pro zdárné pokračování ve studiu, a studenta pak o výsledku vyhodnocení informovat. Aby ale nedošlo k naprostému zahlcení pošty studentů, bude e-mail s výsledky zkoumání IS MU zasílat studentovi pouze jednou za týden.

Zdá se tedy, že student se nemusí prakticky o nic starat, jen kontrolovat stav své e-mailové schránky. Pak překliknout myší na další odkaz a přímo se zapsat do dalšího ročníku. Ten za něj totiž nikdo jiný než on sám vykonat nemůže. Záleží pouze na jeho vlastní vůli, zda chce ve studiu pokračovat a zapsat se, či nikoli.

IS MU neopomíjí ani studenty, kteří své studium z různých důvodů přerušili, a i pro ně má tento nový systém svou funkci. Okamžitě totiž studenta, který studium vždy přerušuje na dobu určitou, což znamená, že má určené datum opětovného nástupu ke studiu, o této skutečnosti informuje a navíc mu radí, co všechno musí pro restartování studia udělat.

Místo indexu jen IS

Tato novinka však není jedinou změnou, která dnešní studenty univerzity nově čeká. Další z nich je například mnohými zatracovaný přechod z klasických indexů na indexy elektronické.

Foto: Alena Nová, Topzine.cz

Oproti informačním e-mailům, které jsou generované automaticky systémem, závisí obsah elektronických indexů na lidském faktoru, který, jak je známo, občas selhává. Zvláště pokud se jedná o postarší profesory, kteří se s takovými vymoženostmi jen velice těžko srovnávají. Proto poměrně často nastávají situace, kdy učitelé zapomenou známky do elektronických indexů zapsat, nebo se jim popletou řádky se jmény studentů a známky jsou často proházené.

Pak je proti takovému konání jen jediná obrana, a to svědomitě a pravidelně kontrolovat stavy indexů a v případě takového pochybení urychleně vyhledat viníka a požádat jej o napravení chyby. Setkat se v průběhu zkouškového období s profesorem je však značně komplikované a sledovat neustále elektronické indexy zas prakticky nemožné.

Z tohoto hlediska se krok kupředu k modernímu vysokému školství, tedy k moderním indexům, pro většinu studentů neplánovaně stává spíše krokem vzad. Můžeme se proto jen ptát, co nás v budoucnu ještě čeká a komu to prospěje.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Masarykova univerzita přichází s novinkou, zavelí: Zapiš se!