Menu
TOPZINE.cz
Hudba

Ceny Vinyla 2012 mají vítěze: Radují se Květy, Planety a producent Polí5

Redakce

Redakce

28. 2. 2013

kvety-600x338Druhý ročník Hudebních cen Vinyla je minulostí. Slavností předávání cen proběhlo 21. února v brněnském klubu Fléda. Na východě zůstala i většina cen. Deskou roku byly zvoleny Bílé včely od brněnské kapely Květy. Objevem roku se stala slezská kapela Planety. Jen počin roku putoval do Prahy. Cenu za své vydavatelské aktivity získal Polí5.

FOTO: Kapela Květy

V jedné z kategorií hudebních cen Vinyla zvítězila brněnská skupina Květy. Zdroj: Indies Scope

Moravská metropole nebyla pro vyhlášení cen vybrána náhodou. Vinyla tu má zázemí od svého vzniku. „Praha již dávno není centrem hudebního dění, periferie hraje v současné domácí scéně důležitou roli, ostatně důkazem toho jsou i letošní výsledky,“ vysvětluje umístění slavnostního večera jeden z koordinátorů Pavel Uretšlégr.

Deskou roku se stala nahrávka Bílé včely od kapely Květy. ,,Místo zvukové hravosti a folkem nasáklé poetiky předchozích nahrávek se tentokrát Květy vydaly rockovějším směrem a společně s producentem Ondřejem Ježkem připravily drásavou nahrávku, která odráží ducha naší nervózní doby,“ ohodnotil desku člen Rady ceny Vinyla Karel Veselý.

Nový vítr do české indie scény loni vnesla skupina Planety – objev roku Hudebních cen Vinyla 2012. Členka Rady cen Vinyla Jana Kačurová dokonce projev slezského kvarteta srovnává s elegánem černobílých filmů: ,,Achtung, české texty, vesmírná hudba, galaktický zážitek, pekelná vášeň a ke všemu odhodlaný talent zliskat se tak akorát, jak to uměl jen Oldřich Nový.“

Vítězové si odnesli vinyl s tracky všech nominovaných

Cenu za Počin roku si odneslo knihkupectví a vydavatelství Polí5. Za co své ocenění získalo, osvětlil člen Rady Antonín Kocábek: ,,Titul po titulu se na značce Polí pět objevuje hudba se značným žánrovým záběrem, která na světlo vytahuje klenoty jinými ignorované.“

Každý z vítězů si ze slavnostního večera odnesl vzácný artefakt. Cenou pro vítěze se stal mimo jiné i vinyl, který vyšel v limitované edici 100 kusů a obsahuje po jednom hudebním tracku od všech nominovaných.

Novinkou druhého ročníku jsou Pražské ozvěny Vinyly, které proběhnou 5. března od 18:00 ve velkém sále NODu. Večer zahájí diskuze publicistů a muzikantů s názvem „Jaký byl rok 2012 na české hudební scéně?“, po které budou následovat tři koncerty. Návštěvníci se mohou těšit na Květy, ThePololáníks a skupinu DIAkritika.

Podle organizátorů Hudebních cen Vinyla většina českých anket a žebříčků odrážejí spíš popularitu kapel u veřejnosti či názory vydavatelů. Vinyla si klade za cíl oprostit se od všech zájmových vazeb a tlaků a ocenit autory a umělce, kteří do hudby přinášejí svébytné, originální a novátorské elementy.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Ceny Vinyla 2012 mají vítěze: Radují se Květy, Planety a producent Polí5