Menu
TOPZINE.cz
Hudba

Rozhovor s Františkem Houskou: Fanynky jsou stále krásnější!

Redakce

Redakce

9. 2. 2010

matyasFrantišek Houska je zakládajícím členem rockové kapely MATYAS. Největší zázemí fanoušků má tato kapela na Sedlčansku a v jejím okolí. Ale svoje příznivce má i v jiných krajích Česka, například v Jižních Čechách a na Moravě. Kapela existuje od roku 1991 a za tu dobu prošla nemalými změnami jak v obsazení jejich členů, tak v hudebním směru. Její sedmé album s názvem Jinej svět vyšlo koncem roku 2009.

Matyas, Zdroj: archiv

Matyas, Zdroj: archiv

Františku, nové album MATYASU; kde všude měli lidé možnost se potkat s písničkami z tohoto alba?

Písničky z tohoto alba se hrají na našich vystoupeních od konce předloňského roku. Jsme trochu výjimka mezi ostatními kapelami, které vydávají nové CD se zbrusu novými písničkami, které nikdo nezná. Máme totiž jako kapela jeden handicap. Nikdy nevydržíme s novou písničkou čekat až do dalšího alba (smích). Prostě ji začneme hrát fanouškům v okamžiku, kdy máme pocit, že je hotová. No a taky jsme samozřejmě zvědaví, co na to posluchači řeknou…

Čím je toto album odlišné od ostatních?

Tak toto album se v první řadě liší změnou hlasu sólového zpěváka. Náš dlouholetý zpěvák Martin Jaroš, který nazpíval pět alb ze sedmi, kapelu na vlastní žádost před dvěma lety opustil. Na jeho místo pak nastoupil v té době nový přírůstek do kapely kytarista Martin Konop. Na pozici lídra kapely se poměrně rychle zabydlel a rozhodnutí o natáčení nového CD na sebe nenechalo dlouho čekat. Se změnou výrazu zpěváka jsme rovněž museli změnit náš repertoár a řadu aranží upravit. Při natáčení desky jsme si poprvé v historii kapely nechali poradit od profesionálů. Výsledkem je pak poměrně kompaktní nahrávka, která jede a je zastřešena přímočarým hlasem sólového zpěvu.

Nemyslíte si, že když jste ubrali na tvrdosti, můžete ztratit některé příznivce skalního rocku?

Některé své příznivce jsme určitě ztratili, což samozřejmě doprovází každou změnu. Jenže život je hlavně o změnách. Na druhé straně jsme si naštěstí novým albem získali spoustu dalších, a řekl bych, i daleko větší skupinu fanoušků a fanynek….a co si budeme povídat, fanynky jsou stále krásnější…Samozřejmě není to jen o fanynkách. S rozšiřováním našich nahrávek mezi posluchači dostáváme stále více a více kladných ohlasů na naše poslední CD. Máme jednoznačný pocit, že změna určitě nebyla na škodu….   /představa: je to možné, ale zase třeba získáme nové – třeba další fanynky (smích).

No, to je pravda. Co vaše plány na tento rok?

Tento rok jsme pro spolupráci při organizování koncertů získali manažera Honzu Vyskočila, který se kromě jiného především věnuje kapele Keks. Společně tak plánujeme koncerty s kapelami Keks a Argemou, účast na některých menších festivalech ve Středních Čechách, a řadu dalších koncertů. Vše je teprve na začátku, takže nechci dalším povídáním předbíhat událostem. Každopádně naším snem pro tento rok je opět koncertovat na Jižní Moravě, kde loni naše muzika sklidila velké ohlasy. /řekněte něco o plánovaných koncertech, možnostech festivalů, výjezdech kapely do jiných krajů.

A program na vašich koncertech?

Určitě to bude pro tento rok zase jakýsi mix starších pecek s písničkami z nového alba. Máme ověřeno, že to právě nejvíce zabírá. Přijdou si na své ti, co znají především starší nahrávky, a také ti, co dávají přednost novější tvorbě. Navíc vystoupení je tak poměrně zajímavé a podstatně členitější. Ať chcete nebo ne, každá deska má svůj styl a rukopis, může se zdát někdy i jednotvárná. Smíchání různých tvůrčích období tak určitě spádu koncertního vystoupení jen prospěje.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Rozhovor s Františkem Houskou: Fanynky jsou stále krásnější!