Menu
TOPZINE.cz
Hudba

2013, rok hudby. Prodej jednotlivých singlů je nejvyšší v historii

Redakce

Redakce

12. 7. 2013

Podle dosavadních čísel se rok 2013 stává nejlepším v historii britské hitparády, co se týká prodeje jednotlivých písní. Už teď je totiž prodej vyšší o 2,5 % než vloni touto dobou. Může za to především digitální stahování.

FOTO: Daft Punk

Daft Punk lámou rekordy v prodejnosti svěho singlu. Zdroj: Columbia Records

V loňském roce vzrostly tržby v Británii o 6 %. Prodalo se více než 188 milionů songů a hlavním činitelem tohoto úspěchu je stále rozmáhající se stahování na internetu, které činilo 99,6 % této sumy. Tabulky zveřejnila stránka Official Charts Company a lví podíl na výsledku má elektronické duo Daft Punk.

27 skladeb po 300 tisících kopií

Singl Get Lucky, který tihle Francouzi vypustili do světa před deseti týdny, má na svědomí už přes milion prodaných kopií. Podílel se s nimi na tom i Pharrell Williams, který má prsty rovněž v druhém nejprodávanějším kousku. Spolu s Robinem Thickem nazpívali píseň Blurred Lines, která je venku jen měsíc a má už přes 828 tisíc prodaných kopií.

Stupně vítězů uzavírá Macklemore a Ryan Lewis a jejich Thrift Shop, který se zastavil zatím na čísle 680 tisíc. Téměř třicet nejprodávanějších skladeb letošního roku prodalo 300 tisíc kopií každá. Patří mezi ně například čtvrtá Pink s Natem Ruessem, osmnáctí Lumineers nebo Bruno Mars, který obsadil jedenáctou a sedmadvacátou příčku.

Co se týká statistiky nejprodávanějších alb, tak zatím vede výběr Now That’s What I Call Music 84 s 658 tisíci kopiemi následovaný zpěvačkou Emeli Sandé a deskou Our Version Of Events. Tabulky si můžete prohlédnout zde.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

2013, rok hudby. Prodej jednotlivých singlů je nejvyšší v historii