Menu
TOPZINE.cz
Art & Design

1500 angličáků pohromadě. To je výstava v Uměleckoprůmyslovém museu

Redakce

Redakce

8. 1. 2013

Uměleckoprůmyslové museum v Praze nyní láká nejen dospělé, ale i dětské návštěvníky na výstavu nazvanou Angličáci / Matchbox. Pokud jste milovníky autíček a chtěli byste si zavzpomínat na svá dětská léta, nenechte si tuto výstavu ujít.

Na výstavě v Uměleckoprůmyslovém museu uvidíte vedle sebe bezmála patnáct set modelů autíček od prvních hraček, které začala anglická firma Lesney vyrábět v roce 1947, až k posledním modelům z nedávné doby. Matchbox – krabička od sirek jako designový obal Značka Matchbox od firmy Lesney se proslavila i díky speciálnímu způsobu balení autíček. Balení připomíná krabičku od zápalek. Původně se výrobci totiž snažili vytvořit auta tak malých rozměrů, aby se vešla do krabiček od sirek. Zde se firma Lesney dokonce inspirovala krabičkami značky Norvic, které byly vyráběny československou firmou SOLO Sušice. Angličáky zaznamenaly pořádný boom v padesátých letech. Série Matchbox byla následně doplněna o další typy aut, například modely stavebních a zemědělských strojů či sérii Superfastů (neboli aut s extra rychlými koly), která malé chlapce potěšila lepším výkonem.

FOTO: Nákladní auto na výstavě Angličáků

Další ze sérií, která obsahovala i nákladní auta. Zdroj: upm.cz

Z odpadu raritou Na výstavě se objevují opravdu vzácné kousky, jež nebyly součástí běžné sériové produkce. Tyto rarity byly původně odpadem – zbytky miliónových sérií, jimiž se během výroby musely nahrazovat původní součástky. Nyní jsou mezi sběrateli velmi žádané a jejich cena na aukcích šplhá až k tisícům dolarů.

FOTO: Veterán na výstavě angličáků

Firma Lesney vyráběla i veterány, které jsou také k vidění na výstavě v Uměleckoprůmyslovém museu. Zdroj: upm.cz

Výstavu, která je zatím první ucelenou a odborně zpracovanou výstavou angličáků a nemá v Evropě obdoby, doprovází řada komentovaných prohlídek. Pro hravé návštěvníky zde nechybí ani herní zóna, ve které si děti i dospělí mohou vyzkoušet rychlost a jízdní i parkovací vlastnosti svého vozu. Proto Uměleckoprůmyslové museum vyzývá všechny návštěvníky: „Vezměte svého angličáka na výstavu!“

Angličáci / Matchbox – Uměleckoprůmyslové museum v Praze

Od 12. prosince do 1. dubna 2013 Kurátor: Marie Míčová ve spolupráci s Alexandrem Goldscheiderem Otevírací doba: úterý od 10:00 do 19:00, středa až neděle od 10:00 do 18:00, pondělí zavřeno Vstupné: 80 Kč (snížené 40 Kč) Komentované prohlídky s kurátorem: 15. ledna, 12. února a 12. března 2013, vždy v 17:00

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

1500 angličáků pohromadě. To je výstava v Uměleckoprůmyslovém museu