Recept: Slané tyčinky a šneci z listového těsta

Listové těsto je oblíbené zejména pro svou všestrannost a snadnou manipulaci. Vždyť co je jednoduššího, než si jej koupit v obchodě a doma s ním čarovat dle vlastní chuti a nálady?

Obložené těsto svineme, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Ingredience na pověstné šneky se jen těžko vypisují. Budu se ale držet svých vlastních oblíbených surovin, vy už si je určitě přizpůsobíte sami.

Budeme tedy potřebovat:
1 balení listového těsta
200 g sýru Eidam
200 g šunky
1 vejce na potření
koření dle chuti

Šnečku, šnečku, vystrč růžky!

Úplně ze všeho nejdříve těsto necháme povolit, rozmrazit. Nejlépe přes noc v lednici. To v případě, že jste nekoupili chlazené, ale mražené. Potom jej rozdělíme asi na tři díly, opět podle velikosti, tvaru atd., posypeme vál zlehka hladkou moukou, posypeme trošku polotovar i svrchu, aby se nelepil, a vyválíme od oka pár milimetrů tlustý obdélník.

Šneky nakrájíme a potřeme vejcem, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Na ten vrstvíme suroviny dle nálady. Šneci jsou výborní třeba s anglickou slaninou, salámy různých chutí i klasickou nivou. Pokaždé docílíte jiného výsledku a nikdy nebudete zklamáni. Myslete ovšem na to, že samotné těsto je dostatečně mastné!

Nic se nemá přehánět

Na vrstvu uzeniny a sýru nasypeme oblíbené koření. Není důvod vyhýbat se mletému kmínu, soli, kari, grilovacímu koření, směsi na americké brambory a podobně. Jen nezapomeňte na fakt, že salámy a sýry také disponují určitou slaností.

Upečené konzumujeme podle chuti, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Nakonec plát smotáme, nakrájíme na asi centimetr tlustá kolečka, poklademe na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem s příměsí mléka a pečeme v předehřáté troubě zhruba na 180 °C dozlatova.

Slaná chuťovka k pivu

Na tyčinky budeme potřebovat:
1 balení listového těsta
kmín, sůl…
vejce na potření

Posypeme podle vlastní chuti, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Ovšem nejen šneci jsou rychlou a oblíbenou pochutinou k pivu, vínu, nebo i jen tak k televizi. Fenomenální jsou i obyčejné tyčinky.

Postup zůstává do určité míry stejný. Koupíme těsto, uvedeme ho do zpracovatelného stavu, rozválíme na posypaném vále či podložce. Nyní ale nastává zvrat! Těsto přeneseme opatrně na plech vyložený pečicím papírem. Pokud se nám to nedaří ručně třeba přetáhnutím z plochy na plochu, pomůžeme si navinutím těsta na váleček. Rozložený plát potřeme obligátně vajíčkem rozšlehaným s trochou mléka.

A teď to rozsekněte!

Pak si vezmeme rádýlko, tedy něco jako kolečko, se kterým se krájí pizza, a vytvoříme si na plechu libovolně velké tyčinky nebo třeba i úplně jiné tvary.

Ty následně posypeme čím je jen libo. Já je miluji jen s mletým kmínem, ten nezpracovaný totiž leze nehorázně za zuby. Někdo dává přednost utřenému česneku, chilli a jiným. Není na škodu je i lehounce přisolit, nesmí nám ale ujet ruka.

Tyčinky v troubě, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Šup do trouby a dobrou chuť!

Plech vložíme do předehřáté trouby jako v předchozím případě a kocháme se nějakých dvacet minut pohledem na zlátnoucí a nafukující se tyčinky. Pokud nejsou všechny stejně velké, budou se nám menší samozřejmě trošku připalovat, ty proto odebereme dříve, nebo se smíříme s jejich lehkou přismahlostí.

Čtěte také recept na párek v listovém těstu

Těsto můžeme buď péct jen do světlezlata, kdy bude ještě trošku vlhčí na skus, nebo do tmavšího odstínu, tedy úplného vysušení.

Tyčinky i šneci jsou nejlepší úplně čerství, jíst se ale dají i druhý a třetí den. Někdo si je potom dává rozpéct do trouby, není ale pravděpodobné, že vám tak dlouho vydrží!

Tyčinky z listového těsta, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Související

Narodila se 14.12.1986 v Brně, kde o pár let později úspěšně absolvovala Střední odbornou školu informačních a knihovnických služeb. Do dalších studií se vrhla na Pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Pro Topzine psala od října 2009, kdy začala přispívat do rubrik Apetit a Hudba. Do února 2011 byla editorkou rubriky Apetit. Kontaktovat ji můžete na adrese EvaMacova@seznam.cz
Reklama

KOMENTÁŘE

Zatím nebyl přidán žádný komentář, můžete ho přidat jako první.