Menu
TOPZINE.cz
Z domova

Po kauze s palmovým olejem výrobci přechází k ztuženým tukům podporujícím rozvoj cukrovky

ČTK

ČTK

8. 3. 2016

Návrat výrobců potravin od palmového oleje k částečně ztuženým tukům by mohl znamenat zhoršení veřejného zdraví. ČTK to dnes řekla mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. Náhrada palmového oleje za slunečnicový nebo jiný rostlinný olej například při smažení je podle ní snadná. Špatně jde ale tento olej nahradit u tzv. strukturních tuků, které jsou součástí například margarínů.

„Někteří výrobci, aby vyhověli mediálním tlakům nebo požadavkům obchodních řetězců, zvažují návrat k částečně ztuženým tukům, protože problematiku transmastných kyselin momentálně v České republice nikdo příliš neřeší,“ upozornila Večeřová. Konzumace transmastných nenasycených kyselin má přitom vliv na vznik cukrovky, obezity a ischemické choroby srdeční.

Podle Večeřové by proto tato změna dopadla na zdravotní stav populace. „Nejlepší náhradou za palmový olej, kde je jeho přítomnost nutná z technologických důvodů, je palmový olej získávaný z udržitelných zdrojů,“ dodala. Jde o olej, který nesmí pocházet z původních pralesních oblastí nebo oblastí s vysokou chráněnou hodnotou.

Někteří výrobci potravin od používání palmového oleje ustupují, především z ekologických důvodů. Používání tohoto oleje podle ekologů i řady politiků vyvíjí tlak na přeměnu tropických lesů na palmové plantáže a způsobilo už rozsáhlé odlesnění například v Indonésii či Malajsii. Světový fond na ochranu přírody (WWF) uvádí, že rozšiřování plantáží olejných palem vede k devastaci tropických deštných lesů, způsobuje erozi půdy, zvýšení produkce skleníkových plynů a úhyn chráněných druhů živočichů.

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) již dříve řekl, že používání palmového oleje nepředstavuje zdravotní problém, ale problém etický. Podle něj všichni velcí čeští výrobci využívají pouze olej z certifikovaných zdrojů.

Filtry na prodej výrobků bez palmového oleje zavedl například internetový obchod Rohlík.cz. Mixit.cz zase odstranil ze své nabídky veškeré produkty s palmovým olejem. Výrobky s palmovým olejem se neprodávají ani farmářských trzích na pražské Náplavce a na náměstí Jiřího z Poděbrad.

Podle ekologického sdružení Greenpeace ale velké společnosti stále nedokázaly garantovat, že potravinářská výroba deštné pralesy neničí. Z testu aktivistů nejhůře dopadly nadnárodní firmy Colgate-Palmolive, Johnson & Johnson a PepsiCo. „Výrobky s palmovým olejem od těchto společností jsou přitom zastoupeny ve velké míře i na českém trhu, ať už jde o zubní pasty Colgate, krémy Neutrogena či brambůrky Lay’s,“ uvedli již dříve aktivisté v tiskové zprávě.

Autor ČTK

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Po kauze s palmovým olejem výrobci přechází k ztuženým tukům podporujícím rozvoj cukrovky