Menu
TOPZINE.cz
Apetit

Cukr na nitku. Knižní novinka představuje foodwriting počesku

Redakce

Redakce

4. 12. 2011

!Exkluzivní rozhovor! Ve středu 7.12. bude pokřtěna prvotina Jaroslavy Kadlasové s názvem Cukr na nitku.  Co je na téhle kuchařce tak zvláštního? Jedná se o jednu z mála českých knih, která se věnuje tzv. foodwritingu = psaní o jídle a o všem s ním souvisejícím.

FOTO: Cukr na nitku

Laskavé vzpomínání na vaření v dobách socialismu, Zdroj: vilemina.blog.cz

Paní Kadlasová začínala na blogu (http://vilemina.blog.cz/) a nyní se její originální recepty a příběhy dostanou i do tištěné podoby. Kuchařka se věnuje vzpomínání na dobu 60. a 70. let. Autorka zde popisuje své zážitky spojené s vybranými recepty, vypráví o vlastním životě a o své rodině.

Autorku jsem podrobil krátkému interview, které si nyní můžete přečíst:

Jak jste se dostala ke psaní blogu?

Když jsem se seznámila s existencí blogů, to mohlo být v roce 2006-7, začínalo se blogovat i na jiná než počítačová témata. Založila jsem si všeobecný blog, ale neměl příliš úspěch, nebavilo mě to. I technické možnosti byly hodně omezené nebo bylo nutno naučit se HTML – do toho jsem nešla. Pak se technika zjednodušila a mě napadlo věnovat blog tomu, co mě baví, tedy vaření. S údivem jsem zjistila, že foodblogy již existují jako samostatná kategorie nejen ve světě, ale i na domácí půdě! K psaní o vaření jsem přidala i další příbuzná témata, třeba jak se jídlo zobrazuje v různých druzích umění (food art), vzpomínky na dětství, zajímavosti ze světa „foodies“ apod.

Kde berete inspiraci na své recepty?

Často vycházím od surovin. Jejich nabídka se za mého života radikálně změnila. Když objevím nějaký nový druh masa nebo zeleniny, vyzkouším. Recepty dnes už nacházím na blozích našich i zahraničních. Kombinuju jich většinou víc dohromady, protože nejsou vždy všechny spolehlivé. Servery zaměřené jen na recepty bývají až moc obyčejné, stále stejné, ty mě příliš nebaví. V tištěných kuchařkách starých i nových se najdou samozřejmě mnohé poklady.

FOTO: Cukr na nitku obálka

Tip na knižní vánoční dárek

Dalším zdrojem pro mě bylo cestování, když nové věci můžete přímo ochutnávat a potom doma zkoušet. Jakmile to začalo být možné, přestali jsme za hranice vozit domácí zásoby a jedli místní stravu. Tyhle nové recepty ale mám spíš na blogu, v knížce je dobová klasika.

Na co všechno (třeba nějaké zajímavosti) se mohou čtenáři ve vaší knize těšit?

Krom vaření a povídání o něm jsem do textu přidala i něco o domácnosti a zařizování bytu, protože obyčejné informace o tom, jak se žilo, mi třeba v rodinném archivu chybějí. Tak je uchovám aspoň pro další generace. Kdo dnes pamatuje krájené droždí a nalévané mléko? Drátkování parket? Průvodčí v tramvaji? Hodně věcí se změnilo. I zábavy se mění, tak jsem na ty naše v knížce taky pamatovala. Internetem odkojené generaci to bude asi připadat dost zvláštní.

Jedná se tedy o výjimečný knižní titul, který v české kotlině nemá prakticky konkurenci. Slavnostní křest, na který autorka chystá i ukázku dobového občerstvení, se bude konat v prostorách Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí 1, a to ve středu 7. prosince od 17 hodin.

Cukr na nitku pokřtí spisovatelka Věra Nosková. Za nakladatelství Motto se účastní paní Romana Přidalová a Eva Rýznerová jako redaktorka edice.

Všichni jste samozřejmě srdečně zváni.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Cukr na nitku. Knižní novinka představuje foodwriting počesku