×
TOPZINE.cz

Recept na zelňačku krok za krokem. Tahle klasika vás nezklame

Mrazivé počasí vybízí k podávání horké vydatné polévky, mezi které patří i zelňačka. Receptů na ni je spousta, každá rodina má svůj osvědčený. Vyzkoušejte ten můj.

FOTO: Talíř se zelňačkou
Zelňačka v zimě zahřeje a dodá vitamíny, Foto: Marcela Nováková, Topzine.cz

Mé návštěvě zelňačka podle tohoto receptu tak chutnala, že si přidala ještě jednu porci. Výsledná chuť polévky záleží na kvalitních ingrediencích. Zelí v pytlíku za 10 korun moc kvalitní nebude.

Co budete potřebovat:

300 dkg kysaného zelí
400 g uzených žeber nebo jiného uzeného masa
2 brambory
bobkový list
6 kuliček nového koření
4 kuličky pepře
sladká paprika
kmín
klobása
cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce hladké mouky
olej

Uzená žebra zalijeme vodou, aby byla ponořená, přidáme bobkový list, nové koření a pepř a vaříme doměkka. V tlakovém hrnci se vaří hodinu, v normálním dvě hodiny. Poté scedíme vývar, maso obereme a nakrájíme na menší kousky.

Vaříte a pečete rádi? Vyzkoušejte další naše recepty

Na oleji opečeme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme kmín a nakrájenou klobásu a restujeme dozlatova. Přidáme 2 lžičky sladké papriky a mouku a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, vložíme zelí a nadrobno nakrájené oloupané brambory. Vaříme asi 20 minut, dokud nejsou brambory měkké.

Je možné vařit brambory zvlášť, aby nechytily chuť zelí. Na závěr osolíme, opepříme. Na talíři zdobíme smetanou, nebo zakysanou smetanou.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..