Menu
TOPZINE.cz

Recept na božský mazanec. Připravte ho letos i vy

Velikonoce si bez mazance málokdo dokáže představit. Podle našeho snadného receptu ho letos zvládnete upéct i vy, a to bez připalování a zdrcnutí těsta.

FOTO: Mazanec

Mazanec podle našeho receptu zmizí ze stolu opravdu rychle. Foto: Marcela Nováková, TOPZINE.cz

Tradičně se mazanec pekl na Bílou sobotu po skončení půstu. Název vznikl pravděpodobně zkrácením slova pomazanec. Tak se říkalo pečivu, které se před pečením potírá, tedy pomazává. Základem velikonočního mazance je podle tradičních receptů kynuté těsto.

Ingredience

1 kostka čerstvého droždí
100 g krupicového cukru + 1 lžíce do kvásku
1 lžíce hladké mouky do kvásku
asi 250 ml teplého mléka
500 g polohrubé mouky
2 žloutky
150 g rozpuštěného másla
hrst hrozinek
rum na namočení rozinek
špetka soli
nastrouhaná kůra z dobře omytého citronu
vejce na potření

Nejdřív připravíme kvásek. Do teplého mléka přidáme lžíci cukru, rozdrobíme droždí a posypeme lžící hladké mouky. Necháme kvásek pracovat. Hotový kvásek poznáme podle bublin na povrchu a vůně
kvasnic.
Mezitím si rozinky propláchneme v teplé vodě a zalijeme je rumem. Pak smícháme mouku se solí, citronovou kůrou a cukrem. Do směsi vlijeme vykynutý kvásek, přidáme žloutky, rozinky, ze kterých jsme slili rum, a přidáme ještě rozpuštěné vlažné máslo.

Těsto důkladně promísíme a necháme na teplém místě kynout. Těsto zdvojnásobí svůj objem, trvá to víc než hodinu.

Z vykynutého těsta uválíme dva bochánky, které necháme na plechu ještě jednou nakynout.
Troubu předehřejeme na 220 stupňů. Bochánky pomažeme vejcem a dáme péct.
Po 5 až 10 minutách pečení teplotu snížíme na 150 stupňů.

Ke konci pečení můžeme mazance přikrýt alobalem nebo pečícím papírem, aby se nepřipálily. Na zkoušku propečení můžeme píchnout špejlí do středu mazanců. Když na špejli neulpí těsto, mazance jsou hotové.

Upečené mazance potřeme ihned po vytažení z trouby rozpuštěným máslem a necháme vychladnout.

Tipy pro skvělý výsledek

Vajíčka si vytáhněte s předstihem z lednice, aby získala pokojovou teplotu. Skvělou chuť získá mazanec, když do něj před pečením přidáte nakrájené ořechy a povrch posypete nakrájenými mandlemi.

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Recept na božský mazanec. Připravte ho letos i vy