Menu
TOPZINE.cz

Květákové placičky snadno a rychle

Hlavních přísad je pouze několik a lze je doplnit i o jiné, dle libosti. Proto mohou být skvělou pochoutkou pro vegetariány i masožravce. Připravíme je za necelou hodinku a je možné je podávat s přílohou, nebo samotné. Ano, to jsou květákové placičky, slané, chutné a jednoduché.

Porce květákových placiček, Foto: Horymír Hora, Topzine.cz

Ingredience:
pepř
1 květák
4 vejce
ze 4 vajec sníh
100 až 150 g polohrubé mouky
olej
sůl

Ingredience květákových placiček včetně přílohy, Foto: Horymír Hora, Topzine.cz

Přísady

Základními přísadami jsou květák, vejce, polohrubá mouka a sůl. Díky tomu jsou květákové placičky jídlem za pár korun. Podle libosti je můžeme doplnit například šunkou, nebo i jinou zeleninou, tím placičky zpestříme a i jinak ochutíme. Ti hravější si mohou vyrobit každou placičku jinak. Avšak následující recept je pouze návodem k přípravě květákových placiček bez různých vylepšení.

Vařený květák, Foto: Horymír Hora, Topzine.cz

Vařený květák

Před samotnou přípravou placiček je třeba uvařit květák ve slané vodě. Vaříme jej tak dlouho, dokud nezměkne. Je nutné jej vařit bez pokličky, aby z něj vyprchaly nepříjemné aromatické látky. Pro ty, kteří se snaží při přípravě jídla zachovat co nejvíce živin, je lepší květák vkládat již do vroucí vody. Pokud jej vkládáme do studené vody, vylouhují se z něj biologicky hodnotné látky. Avšak z technické stránky na tom nezáleží. Do měkka uvařený květák nakonec rozdělíme na malé části. Pozor! Nespálit se.

Placičková hmota, Foto: Horymír Hora, Topzine.cz

Placičková hmota

Základem placičkové hmoty je sníh z bílků. Jak jej vytvořit jsem popsal v článečku o krupicovém nákypu. Ještě před sněhem smícháme vařený květák, žloutky a polohrubou mouku. Tím vznikne jakási středně tuhá kaše. Do té je třeba postupně vmíchat ušlehaný sníh a placičková hmota je hotova. Nyní je čas jít smažit.

Hotové květákové placičky s přílohou, Foto: Horymír Hora, Topzine.cz

Smažení placiček

Květákové placičky lze smažit jak na oleji, tak i bez něj. To samozřejmě mimo jiné závisí i na druhu zvolené pánve. Pro vytvoření jedné placičky je třeba jedné polévkové lžíce placičkové hmoty. Tu na pánvi rozetřeme do kruhu směrem od středu ven. Smažíme dozlatova po obou stranách. Na jednu porci je možné počítat čtyři placičky s přílohou, například s vařenými brambory, ale to nevylučuje jíst je i samotné. Přeji hodně inspirace a dobrou chuť.

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Květákové placičky snadno a rychle