Menu
TOPZINE.cz

Jak zatočit se zbytky? Máme pro vás recept na vaječnou tlačenku!

Co se zbylými velikonočními vajíčky? Nejlépe co nejdříve spotřebovat. Ale jak? Nechte se inspirovat tradiční vaječnou tlačenkou, kterou si můžete doladit podle vlastní chuti i estetického cítění.

Vaječná tlačenka, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Vaječná tlačenka, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Suroviny:

1 sáček želatiny na vaječnou tlačenku (či jiné želatiny zhruba na 0,5l)
2 lžíce pažitky
2 lžíce sekané petržele
200g měkkého salámu
1 Moravanka
voda
vajíčka dle chuti a potřeby
250ml majonézy
vegetu, nebo ¾ kostky masoxu
(údajně je lepší slepičí bujón, ale záleží na individuální chuti)

Dobře si vše připravte!

Pokud nejste aktivní koledníci, není od věci uvařit si dopředu libovolný počet vajec natvrdo. Kolem pěti kusů bude odpovídající množství na jednu dávku. Necháme je vychladnout, oloupneme a buď je můžeme nakrájet přímo do směsi, nebo je nakonec do formy vložit celá a nechat tak vyniknout jejich strukturu.

Do mísy si k případně nakrájeným vejcím přichystáme nasekanou pažitku, petržel, salám, celý obsah Moravanky bez nálevu a majonézu. Promícháme a rozmyslíme si, jak velkou formu budeme asi potřebovat.

Nálev z Moravanky dolijeme do 300ml vodou a dochutíme vegetou, případně kari kořením, nebo ve vroucí vodě rozpustíme kostku bujonu.

Jako příloha se hodí například pečivo, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Jako příloha se hodí například pečivo, Foto: Eva Mácová, Topzine.cz

Dvakrát měř, jednou řež!

V tuto chvíli už musíme mít jasno do jaké nádoby směs později vlijeme. Ideální jsou silikonové nepřilnavé formy, ale i obyčejné plechové vystlané potravinářskou fólií mají něco do sebe.

Dál postupujeme podle návodu na želatině, kterou jste si zakoupili. Například Dr.Oetker se nechá asi deset minut naboptnat v pár lžících vody, potom se nad plamenem rozpustí, vmíchá se do ní trochu směsi (v tomto případě už i s Moravankovou vodou) a pak se celý obsah kastrolku vlije do mísy se zbylou hmotou.

Jiné želatiny budou vyžadovat jiný postup. Můžete želatinu například vařit ve vodě z Moravanky a podobně.

Nakonec zbývá už jen naplnit formu směsí, překrýt ji v ideálním případě potravinářskou fólií a nechat několik hodin v lednici. Docela snadné, že? Teď už přeji dobrou chuť!

Zdroj: Bubalka – Mimibazar.cz

Ohodnoťte tento recept:
0
Právě čtete

Jak zatočit se zbytky? Máme pro vás recept na vaječnou tlačenku!