Jak kakao a čokoláda zlepšují myšlení a paměť? Účinky prokázány

Kakao a čokoláda zlepšují paměť

Kdo by nechtěl, aby čokoláda byla zdraví prospěšná. Italští vědci v nové studii přicházejí s potvrzením, že kakao a v něm obsažené flavonoidy skutečně mají pozitivní efekt na naše kognitivní schopnosti a paměť.

Kakao a léčivé flavonoidy

Flavonoidy, někdy označované souhrnně též jako vitamin P, jsou látky obsažené v některých rostlinách. Patří u nich mezi takzvané sekundární metabolity, tedy látky, které jsou pro rostliny důležité, ale nejsou přímo zahrnuty do jejich růstů, vývoje a rozmnožování.

Bylo prokázáno, že flavonoidy mají antioxidační účinky a působí pozitivně na cévy, které zpevňují a regenerují. Jsou obsaženy například v červeném víně, v borůvkách (rutin), v dužině citrusových plodů (citrín), v plodech ostropestřce mariánského, černém jeřábu, malinách či ostružinách.

Kakao a kognitivní výkon

Podle studie italských badatelů, publikované v květnu tohoto roku ve vědeckém časopise Frontiers in Nutrition, mohou mít navíc flavonoidy obsažené v kakau pozitivní vliv také na naše kognitivní schopnosti. Vědci zkoumali dostupné studie, které se vlivem kakao na kognici zabývaly. Těch sice není mnoho, přesto z nich prý ale vyplývá, že flavonoidy v kakau mají pozitivní vliv na kognitivní výkon a paměť.

Účastníci studií vykazovali bezprostředně po požití čokolády zlepšení krátkodobé paměti a zpracování vizuálních informací. U žen navíc po vynechání spánku zabránil příjem čokolády zhoršení kognitivního výkonu, který je jinak se spánkovou deprivací nerozlučně spojen. To by mohlo představovat naději například pro ženy, které musí pracovat na směny, tedy sestřičky, servírky a podobně.

Zlepšení paměti

Italští vědci nicméně upozorňují, že výsledky studií jsou závislé na délce a náročnosti kognitivních testů. Například u mladých, zdravých lidí byly rozdíly pozorovatelné pouze v případě dlouhého, náročného testování. Nicméně hlavní pozitivní vliv by mohl mít příjem kakaa u stárnoucích lidí, kterým se postupně zhoršuje kognitivní výkon a paměť.

Právě u nich byl zkoumán efekt relativně dlouhodobé konzumace kakaa (od pěti dnů do tří měsíců). Při denním příjmu flavonoidů přitom došlo ke zlepšení soustředění, rychlosti zpracování informací i krátkodobé paměti. Pozitivní efekt přitom zřejmě souvisí s již dříve zjištěným blahodárným vlivem flavonoidů na kardiovaskulární systém. Tyto látky totiž zvyšují průtok krve v mozku, což může mít pozitivní efekt zejména na ty části mozku, které jsou nejvíce negativně ovlivňovány stárnutím (hippokampální formace), a mohou tudíž asi za postupné zhoršování paměti.

Ano hořké čokoládě!

Takže kakao a čokoládu, která ho obsahuje, můžeme nebo dokonce máme jíst? Ano, ale s mírou. Čokoláda neobsahuje totiž jenom kakao, ale také kofein, teobromin a cukr, tedy látky, jejichž nadměrná konzumace na nás má naopak vliv negativní. Nejprospěšnější je čokoláda hořká, která obsahuje hodně kakaa a relativně málo cukru.

5 (100%) 2 hlas[ů]

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Buďte první, kdo okomentuje tento článek!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*