Houby rostoucí na jaře. Snadné tipy, jak je najít a připravit

houby-rostouci-na-jare-smrz-640
Smrže, Zdroj: Shutterstock.com

Vyrazte do lesa na čerstvý vzduch, odpočiňte si od všedních starostí a nasbírejte při tom košík plný vynikajících smržů.

houby-rostouci-na-jare-smrz-640
Smrže, Zdroj: Shutterstock.com

Kalendářně začalo jaro již 20. března, ovšem při pohledu z okna by jeden řekl, že začíná zima. Sněhové přeháňky v Praze a na horách desítky centimetrů sněhu. Napadlo by vás jít sbírat houby do lesa? Kupodivu i v těchto chladných dnech je co sbírat. Nejčastěji nyní narazíte na smrže.

V těchto stále ještě chladnějších dnech přináší všem zarytým houbařům chutnou jedlou houbu s pohádkovým názvem Kačenka česká. Mezi prvními roste na teplých, často vápencových podkladech, kde se s ní můžeme setkat.  Žlutohnědý nebo světle hnědý dutý klobouk je zvoncovitý, laločnatě žebernatý a na třeň přirostlý.

kacenka-ceska-Verpa bohemica-houby-rostouci-na-jare-640
Kačenka česká, Zdroj: Shutterstock.com

Kačenky můžeme najít především pod jasany, osikami, ptačími jeřáby, jabloněmi či divokými třešněmi, často tvoří doprovod keřů jako svída krvavá, dřín, líska, trnka a hloh. Třeň je dutý, bělavý, jemně šupinkatý, křehká dužnina má příjemnou houbovou vůni a jemně kořeněnou houbovou chuť.

Další houby, které můžeme v přírodě v těchto dnech nalézt, jsou smrže. Všechny druhy smržů jsou nejen jedlé, ale i velice chutné a možnost jejich zpracování v kuchyni je nepřeberně široká. Větší plodnice můžeme rozkrojit, naplnit masem nebo jinými nádivkami a zapékat je.

Smrže můžeme dusit i na másle. Vynikající je dršťková polévka ze smržů, velmi chutné jsou i pomazánky. Máme-li smržů nadbytek, můžeme je bez obav sušit. A s majonézou údajně předčí i humry!

smrz-jak-ho-pripravit-houby-rostouci-na-jare-640
Zdroj: Shutterstock.com

Jak smrže bezpečně poznáme?

Méně zkušení houbaři je často zaměňují již za zmíněné Kačenky, v tomto případě se však také nic nestane, protože kačenky, jak jsme již zmínili, jsou jedlé, hůře by však dopadla záměna s ucháči, jelikož dva z nich, Ucháč obecný a Ucháč svazčitý, jsou jedovaté.

Tyto dvě čeledě jarních hub poznáme podle dobře viditelných znaků, především klobouk smrže je kulovitý, válcovitý, kuželovitý s vyniklými žebry. Připomínají tak trochu voštiny včelí plástve. Ucháče mají klobouk nepravidelně kulovitý, zprohýbaný s laloky připomínající zmenšený povrch mozku.

Poznáte-li tedy jako ostřílený houbař smrže od ucháčů, můžete na ně klidně hned vyrazit, všechny jsou výborné a pro gurmány a milovníky dobrého jídla představují vynikající jarní lahůdku.

Líbí se vám tento článek? Podělte se o něj s ostatními

Buďte první, kdo okomentuje tento článek!

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*