Menu
TOPZINE.cz
Apetit

Czech specials – značka české kuchyně

Redakce

Redakce

23. 9. 2010

FOTO: PříborSlovní spojení „regionální pokrmy“ se v odborných kruzích skloňuje čím dál tím častěji. Je to způsobené rostoucí poptávkou právě po těchto pokrmech. Proto vznikl ve spolupráci agentury CzechTourism s Asociací hotelů a restaurací ČR (AHR) a Asociací kuchařů a cukrářů ČR (AKC) projekt Ochutnejte Českou republiku (Czech specials). Samotný projekt se snaží zatraktivnit českou gastronomii a zařadit ji mezi kulturní bohatství České republiky. V současné době se na území České republiky nachází 131 certifikovaných restaurací.

FOTO: Příbor

Zdroj: restox.tv

Co můžete čekat od certifikovaných restaurací?

Pokud se restaurace rozhodne být členem tohoto projektu, musí splnit předepsané požadavky. Nejdůležitějším z nich je, aby zařadila do své nabídky alespoň jeden národní a jeden regionální pokrm. Dále jsou kladeny požadavky na hygienu, jazykové mutace jídelního lístku, znalost personálu o projektu Czech specials, čistotu a dobrý stav vybavení atd. Všechny tyto podmínky pro přijetí ověřuje neohlášená kontrola.

Pokud restaurace uspěje, může se zařadit do stále se rozrůstající rodiny restaurací s nálepkou Czech specials. Pokud navštívíte takto označenou restauraci, nemělo by vás čekat žádné nemilé překvapení. Ba naopak. Čistota, profesionální vystupování personálu a chutné pokrmy by měly být samozřejmostí.

Kde najdeme certifikované provozovny?

Největší koncentrace restaurací s nálepkou se nachází v Praze. A to konkrétně 32. Opakem je Vysočina s jednou certifikovanou restaurací. Všechny provozovny by měly být viditelně označené samolepkou. Logo Czech specials by se nemělo vyhnout ani národním a regionálním pokrmům v jídelním lístku.

FOTO: Stůl

Zdroj: heucksgasthof.de

Kompletní seznam restaurací se nachází na internetových stránkách www.czechspecials.cz. Zde si můžete například vyhledat restauraci s vaším oblíbeným národním či regionálním pokrmem.

Jak vypadá projekt v praxi?

Po návštěvě několika certifikovaných restaurací jsou mé pocity smíšené. Některé restaurace se velmi aktivně zapojily do projektu. Snaží se plnit všechny požadavky a být hrdým členem. Jiné se pouze zapojily do projektu, ale vlastně o něm nic neví. Některé dokonce nesplňují podmínky členství.

Vzhledem k neexistenci jednotné klasifikace restaurací na našem území by projekt Czech specials mohl získat velký význam. Do budoucna nezbývá než doufat, že projekt získá zvučné jméno a být jeho členem bude v zájmu všech úspěšných restaurací.

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Czech specials – značka české kuchyně