×
TOPZINE.cz

Češi mají rádi ryby v konzervě, nejvíce tuňáka

V nedávné době proběhl průzkum společnosti STEM/MARK na téma konzumace mořských ryb a konzervovaných ryb v České republice. Průzkumu se účastnilo 628 respondentů a výsledky jsou vcelku zajímavé.

Graf 1: Jaké mořské ryby (zpracování) preferujete?, Zdroj: Rio Mare, červen 2010

Z průzkumu vyplývá, že 97 % Čechů si myslí, že mořské ryby jsou zdravé, zbytek populace mořské ryby nejí. 60 % Čechů uvádí, že mořské ryby jí i několikrát měsíčně, nicméně i přes toto číslo Česká republika stále pokulhává za zeměmi západní Evropy.

Průzkum dále odhalil, že Češi mají rádi mořské ryby pro jejich zvláštní chuť a přínos pro zdraví. Celkem 48 % Čechů upřednostňuje mořské ryby v konzervě, a to zejména tuňáka.

Graf 2: Jaké druhy konzervovaných mořských ryb nejčastěji jíte?, Zdroj: Rio Mare, červen 2010

Lze konstatovat, že výsledek tohoto průzkumu je uspokojivý, neboť, jak se správně většina české populace domnívá, jsou mořské ryby zdraví prospěšné, což potvrzují i slova Ing. Petra Havlíčka.

Ryby obecně jsou významným zdrojem vitamínu A a D, vápníku, železa fosforu a hlavně jódu. Také obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Kvalitně konzervované ryby mohou nahradit ryby čerstvé, ale je třeba dávat si pozor, jestli ryby pocházejí z chovu, nebo z přírody. Ty z chovu mají více tuku a nejsou příliš vhodné. Nicméně tento zdravý trend je více než chvályhodný.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*


Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..