Menu
TOPZINE.cz
Ze světa

Vědecky ověřeno jak sníst méně? Chuť k jídlu snižuje pohled do zrcadla!

ČTK

ČTK

28. 2. 2016

Jak dosáhneme toho, abychom snědli méně pokrmu než obvykle? Stačí dívat se při jídle na sebe do zrcadla a pak i dort ztratí svou přitažlivost. Ukazuje to americká studie, o níž píše italský deník Corriere della Sera.

dieta-hubnuti-bulimie-tajne-sladke

Zdroj: Shutterstock.com

Dívejte se pozorně do zrcadla: váš vlastní odražený obraz při hlavním jídle nebo svačině ovlivňuje výběr pokrmů, tlumí onu neodolatelnou touhu po „zakázaném“ jídle a může dokonce pomoci bojovat s emočním přejídáním, kdy dotyčný jedinec používá jídlo jako uklidňující prostředek při stresu, smutku či osamělosti.

Američtí vědci sledovali volbu potravin u osob, které si při jídle sedly před zrcadlo, a tak zjistili, jak se zrcadlo může stát vynikajícím nástrojem pro kontrolu chuti k jídlu. Dokonce prý může přispět k tomu, že na jazyku cítíme jinou chuť, která je méně zajímavá a není tak neodolatelná.

Výzkum americké Cornellovy univerzity zahrnoval 185 studentů. Vědci je požádali, aby si vybrali mezi porcí čokoládového dortu a miskou čerstvého ovoce. Když si studenti vybrali, vyzvali je vědci, aby svůj pokrm jedli v různém prostředí – před zrcadlem, které odráželo jejich obraz při jídle, nebo bez zrcadla.

U dobrovolníků, kteří si vybrali čokoládový dort, badatelé zjistili, že ti z nich, kteří ho jedli před zrcadlem, ho shledávali méně chutným a méně neodolatelným oproti těm, kdo ho pojídali nerušeně bez zrcadla. Jinak tomu bylo u ovoce, pokrmu považovaného za zdravější a méně škodlivý: v tomto případě se apetit ani u jednoho vzorku studentů neměnil.

Tento objev je zajímavý kupříkladu pro ty, kdo musejí bojovat se záchvatovitým přejídáním, a ukazuje, jak obyčejné zrcadlo může korigovat naše chování. „Jeden pohled do zrcadla nám může říci mnohem více o tom, jak fyzicky vypadáme, když jíme. Pomáhá nám dívat se na sebe objektivněji a umožňuje nám pozorovat se a posuzovat tak, jak by nás posuzovali druzí,“ uvádí jeden z autorů studie Ata Jami. Jestliže nechceme vidět své chování, máme tendenci se pohledu do zrcadla vyhýbat.

Stejnou koncepci lze aplikovat na jídlo: „zakázaná“ jídla, která jsou méně zdravá a příliš kalorická, ztrácejí na své chuti, když při jídle sledujeme náš obraz v zrcadle, protože jsme si objektivně vědomi, jak nám takové pokrmy mohou ublížit. Ve svém odraženém obraze totiž čteme zodpovědnost za výběr jídla a přirozený pocit provinění. Z tohoto důvodu může být strategie jídla před zrcadlem užitečná i v případě těch, kdo si rádi pochutnávají třeba na smažených jídlech připravených z polotovarů a dalších nezdravých produktech.

Autor ČTK

Ohodnoťte tento článek:
0
Právě čtete

Vědecky ověřeno jak sníst méně? Chuť k jídlu snižuje pohled do zrcadla!